Mainos

Syyttäjä: Ilja Janitskinia vaaditaan tiistaina vangittavaksi uusista rikoksista epäiltynä

MV-julkaisun perustajaa Ilja Janitskinia vaaditaan huomenna vangittavaksi Helsingin käräjäoikeudessa. Hän on epäiltynä uusista rikoksista.

Janitskinista on tehty lisävangitsemisvaatimus uusien rikosnimikkeiden perusteella, kertoo syyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen. Viranomaisten tavoitteena on saada Janitskinista aikaan kansainvälinen etsintäkuulutus Suomeen luovuttamista varten.

– Jos Janitskin luovutetaan, kaikki käsiteltävät jutut täytyy olla luovutuspyynnössä. Emme saa luovutetuksi häntä kuin jutuista, joista hänet saadaan vangittua, Hämäläinen kertoo.

Janitskiniin on Hämäläisen mukaan kohdistunut lisäepäilyjä, joita tutkitaan muun muassa kiihottamisena kansanryhmää vastaan ja törkeänä kunnianloukkauksena. Käytännössä jutut jäisivät siis tutkimatta, jos Janitskinia ei olisi vangittu niistä.

Esimerkiksi perusmuotoisista kunnianloukkauksista Janitskinia ei saada vangittua, koska epäillyn rikoksen rangaistusmaksimi ei riitä vangitsemiseen.

Vangitsemista käsitellään huomenna Helsingin käräjäoikeudessa.

Vangittiin poissaolevana lokakuussa

Helsingin käräjäoikeus määräsi Janitskinin poissaolevana vangittavaksi viime lokakuussa, mihin Janitskin ei saanut muutosta myöskään Helsingin hovioikeudesta. Korkein oikeus puolestaan päätti helmikuussa, että Janitskinin vangitsemismääräys pysyy voimassa.

Janitskinista on aiemmin annettu eurooppalainen pidätysmääräys, joka tarkoittaa ainoastaan EU-maiden sisäistä nopeutettua luovutusmenettelyä.

Espanjalainen tuomioistuin päätti jo kertaalleen luovuttaa Janitskinin Suomeen. Tuomioistuin kuitenkin päästi hänet odottamaan luovutusta vapaalle jalalle, minkä jälkeen Janitskin katosi viranomaisten hyppysistä.

Hänen epäillään pakoilleen luovutusta ainakin Andorrassa, joka ei ole EU-maa. Janitskinia on aiemmin epäilty muun muassa kiihiotuksesta kansanryhmää vastaan, törkeästä kunnianloukkauksesta, rahankeräysrikoksesta, salassapitorikoksesta ja tekijänoikeusrikoksista.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja