Ilja Janitskin vangittiin jälleen poissaolevana useista rikoksista

MV-lehden perustaja Ilja Janitskin on vangittu poissaolevana Helsingin käräjäoikeudessa. Hänet vangittiin epäiltynä törkeästä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, törkeästä kunnianloukkauksesta, tekijänoikeusrikoksesta, salassapitorikoksesta ja rahankeräysrikoksesta.

Syyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen on kertonut, että viranomaisten tavoitteena on saada Janitskinista aikaan kansainvälinen etsintäkuulutus Suomeen luovuttamista varten.

– Jos Janitskin luovutetaan, kaikki käsiteltävät jutut täytyy olla luovutuspyynnössä. Emme saa luovutetuksi häntä kuin jutuista, joista hänet saadaan vangittua, Hämäläinen kertoi aiemmin STT:lle.

Janitskinia on jo aiemmin epäilty muun muassa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, törkeästä kunnianloukkauksesta, laittomasta uhkauksesta ja tekijänoikeusrikoksista. Rikosepäilyt ovat kytkeytyneet MV-julkaisuun.

Käräjäoikeus päätti jo viime lokakuussa vangita Janitskinin poissaolevana, mutta tämän jälkeen häneen on kohdistunut uusia rikosepäilyjä. Janitskin haki edellisen vangitsemisen jälkeen muutosta ratkaisuun, mutta käräjäoikeuden ratkaisu pysyi voimassa.

Janitskinista on aiemmin annettu eurooppalainen pidätysmääräys, joka tarkoittaa ainoastaan EU-maiden sisäistä nopeutettua luovutusmenettelyä.

Espanjalainen tuomioistuin päätti jo kertaalleen luovuttaa Janitskinin Suomeen. Tuomioistuin kuitenkin päästi hänet odottamaan luovutusta vapaalle jalalle, minkä jälkeen Janitskin katosi viranomaisten hyppysistä.

Lue myös:

    Uusimmat