Mainos

Syyttäjä Helsingin poliisijohdon rikosepäilyistä: Syyteharkinta vielä täysin tekemättä

Kaksi Helsingin poliisilaitoksen johtohenkilöä on rikoksesta epäiltyinä asiassa, joka on syyteharkinnassa.

Suomen Kuvalehden mukaan epäillyt ovat Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapio ja apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki. 

Lehden mukaan Aapion epäillään muun muassa pyrkineen vaikuttamaan todistajien oikeudessa antamiin kertomuksiin. Epäilyn mukaan Aapio olisi syyllistynyt oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamiseen, yllytykseen perättömään lausumaan sekä virka-aseman väärinkäyttämiseen. Lehden mukaan Koskimäkeä epäillään virka-aseman väärinkäyttämisestä. 

STT oli joulukuussa paikalla Helsingin huumepoliisin ex-päällikön Jari Aarnion oikeudenkäynnissä, jossa todistajana kuultu helsinkiläispoliisi sanoi, että esimiehet olivat pyrkineet ohjailemaan todistajien sanomisia ja viittasi Aapioon.  

Aapio ja Koskimäki ovat lehden mukaan kiistäneet syyllistyneensä rikokseen. Juttu on syyteharkinnassa Länsi-Suomen syyttäjänviraston johtavalla kihlakunnansyyttäjällä Harri Lindbergillä

– Sanoin Suomen Kuvalehden toimittajallekin, että syyteharkintaan on minulle tullut asia, jossa Helsingin poliisilaitoksen johdossa olevaa kahta henkilöä epäillään ja että syyteharkinta on kaikilta osin tekemättä, Lindberg kertoi STT:lle. 

Hän ei tässä vaiheessa kommentoi rikosnimikkeitä. Juttu tuli hänelle 5. elokuuta. 

– Ajatus on, että muutama kuukausi (syyteharkinnassa) menee.  
Poliisipäälliköt nimittää sisäministeriö. Sen tehtävänä on tarvittaessa harkita, pystyvätkö he jatkamaan virassa. 

– Vasta kun syyttäjä tekee ratkaisun ja saamme siitä tiedon, sen sisällöstä riippuen meille tulee paikka tehdä harkintaa, sanoi osastopäällikkö Jukka Aalto.

Poliisiylijohtaja: Järjestelmä toimii

Suomen Kuvalehden mukaan Aapio välitti sille tiedon, ettei halua kommentoida keskeneräistä asiaa, jossa on asianosaisena. Myös STT:lle Aapio sanoi, ettei voi ottaa tässä vaiheessa asiaan kantaa. 

– Ei minulla mitään lisättävää ole, hän kommentoi lehdelle kertomaansa. 

STT jätti soittopyynnön Koskimäelle, mutta ei tavoittanut häntä torstaina. Lehdelle Koskimäki sanoi, ettei häntä epäillä asiassa rikoksesta. 

Lehden haltuunsa saamassa esitutkintamateriaalissa on yli tuhat sivua. Tapahtumat kytkeytyvät Aarnion oikeudenkäynteihin, joissa useat Helsingin poliisilaitoksen henkilöt kävivät todistamassa. Lehden mukaan jutussa on 28 asianomistajaa poliisilaitoksesta. 

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sanoi STT:lle, ettei voi kommentoida, millaiset toimintaedellytykset Helsingin poliisilaitoksella tilanteessa on.  

Kolehmainen korosti yleisellä tasolla, että Suomessa kaikki asiat tutkitaan. 

– Oli sitten epäiltynä poliisi tai joku muu, kaikkien kohdalla järjestelmä toimii samalla tavalla.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.