Syyte: Naiskaksikko ramppasi Suomessa ja salakuljetti Venäjälle lähes 300 000 euroa seteleinä – "Täysin normaalia ja tavanomaista"

Venäjän pakotteita kierretään Kazakstanin kautta: Suomen vienti kasvoi räjähdysmäisesti 2:05
Katso videolta, miten Venäjän pakotteita kierretään Kazakstanin kautta.

Syyttäjä vaatii venäläisnaiselle ja bulgarialaisnaiselle vankeusrangaistusta törkeästä sääntelyrikoksesta. Syyttäjän mukaan naiset salakuljettivat usealla eri kerralla Suomesta lähes 300 000 euroa käteistä rahaa muun muassa auton rakenteisiin piilotettuna.

Haastehakemuksen mukaan naiset narahtivat tullissa Vironlahdella syyskuussa 2022. Tuolloin viranomaiset löysivät heidän autonsa niskatuesta 10 000 euroa ja toisen naisen vaatteista 14 600 euroa käteistä rahaa. 

Ukrainan sodan takia Euroopan Unioni on rajoittanut käteisvarojen viemistä Venäjälle.

Tullissa tehdyn setelilöydön takia viranomaiset ryhtyivät selvittelemään tarkemmin venäläisnaisten puuhia Suomessa. Selvisi, että naiset olivat matkustaneet Suomeen touko-syyskuun 2022 aikana ainakin 28 kertaa ja vieneet joka kerta käteistä rahaa Venäjälle.

Syyttäjän mukaan naiset nostivat seteleitä eri pankkiautomaateista ja onnistuivat salakuljettamaan rajan yli 286 000 euroa käteisvaroja.

Syyttäjä katsoo, että naiset syyllistyivät toiminnallaan törkeään säännöstelyrikokseen ja vaatii molemmille 1,5–2,5 vuoden vankeusrangaistusta. 

Syyttäjä vaatii oikeutta määräämään, että naiset menettävät valtiolle rikoksentekovälineinä heidän hallusta löytyneet 11 pankkikorttia. Lisäksi syyttäjä vaatii, että naiset menettävät rikoshyötynä heiltä takavarikoidut 24 600 euroa ja venäjälle salakuljetetut 286 000 euroa.

Naiset kiistävät rikoksen

Molemmat naiset kiistävät syyllistyneensä rikokseen.

– Rangaistusvaatimus perustuu Euroopan unionin asetuksessa säädettyyn käteisen rahan vientikieltoon, joka on tulkinnanvarainen ja epäselvä, joten rikosoikeudellisen laillisuusperiaatteen nojalla rangaistusvastuuta ei voi perustaa siihen, ensimmäinen naisista perustelee kirjallisessa vastauksessaan.

Naisen tulkinnan mukaan EU:n säännöstelyartiklan kielto ei koske setelien vientiä niissä tapauksissa, joissa raha on tarkoitettu matkustajien itsensä tai heidän perheenjäsentensä henkilökohtaiseen käyttöön.

Syyttäjä lähtee kuitenkin siitä, että naisten kuljettama rahasumma on niin suuri, ettei se voi olla naisten henkilökohtaisiin tarpeisiin. 

– Syyttäjä ei ole huomioinut, että varakkaat ulkomaalaiset nostavat ja käyttävät paljon käteistä. Tämä on täysin normaalia ja tavanomaista, toinen naisista toteaa kirjallisessa vastauksessaan.

Kymenlaakson käräjäoikeus käsitteli rahakuljetusasiaa torstaina ja antaa siitä tuomionsa myöhemmin.

Lue myös:

    Uusimmat