Syyte: Äiti yritti tappaa 3-vuotiaan poikansa Loviisassa ajamalla rekka-autoa päin – nautti huumaavia lääkkeitä ja alkoholia ennen tekoa, taustalla huoltoriita pojan isän kanssa

Äitiä syytetään 3-vuotiaan poikansa tapon yrityksestä Loviisassa. Teko tapahtui lokakuussa 2017 valtatiellä 6.

Syytteen mukaan äiti yritti tappaa lapsensa ajamalla rekka-autoa päin. Nainen ohjasi henkilöautonsa vastaantulevien kaistalle pyrkimyksenään syytteen mukaan törmätä vastaantulevaan rekka-autoon.

Teko jäi yritykseksi, koska ajoneuvoyhdistelmän kuljettaja onnistui väistämään naisen ajamaa henkilöautoa.

Naiselle on luettu syytteet tapon yrityksestä tai vaihtoehtoisesti törkeän pahoinpitelyn yrityksestä, törkeästä rattijuopumuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

Syytteen mukaan nainen kuljetti henkilöautoa käytettyään huumaavaa ainetta ja alkoholia.

Haki lapsen ex-mieheltään

Nainen oli hakenut 3-vuotiaan poikansa sunnuntai-iltana 22. lokakuuta 2017 Alppiruususta Elimäeltä, minne naisen entinen aviomies toi pojan. Poika oli ollut viettämässä viikonloppua isänsä luona.

Nainen saapui tapaamispaikalle kello 17.30 eikä hän ollut nauttinut alkoholia tai huumaavia lääkkeitä ennen tapaamista.

Kun äiti lähti poikansa kanssa autolla Alppiruususta, hän pysähtyi seuraavalle huoltoasemalle ja otti siellä keskushermostoa lamaavaa opiaattiryhmään kuuluvaa Tramadol-kipulääkettä ja Sirdaludia, joka on keskushermostoa lamaava lihaksia rentouttava lääkeaine.

Lääkkeet aiheuttavat tokkuraa, väsymystä ja heikentävät motorista koordinaatiota.

Pysähtyi juomaan viinaa

Nainen jatkoi tämän jälkeen jonkin matkaa ajoaan, kunnes hän syytteen mukaan pysähtyi juomaan 40-prosenttista kirkasta viinaa ennen uudelleen ajamaan lähtemistä.

Kun nainen lähti jatkamaan matkaa, hän ohjasi ensmmäisen kerran autonsa vastaantulevien kaistalle, kun häntä vastaan tuli perävaunullinen kuorma-auto. Etäisyys kuorma-autoon oli noin 150 metriä, kun kuorma-autoilija ryhtyi väistämään henkilöautoa tien oikealle pientareelle.

Nainen palasi kuitenkin omalle kaistalleen, kunnes hän ohjasi autonsa lähes välittömästi takaisin vastaantulijoiden kaistalle. Syytteen mukaan naisen tarkoituksena oli törmätä rekka-autoon.

Vastaantulleessa autossa oli vauva

Henkilöauto oli enää noin 50 metrin päässä ajoneuvoyhdistelmästä, kun rekka-auton kuljettaja pyrki välttämään yhteentörmäyksen ohjaamalla autonsa mahdollisimman pitkälle tien oikeaan laitaan.

Rekka-autoilijalla ei ollut kuitenkaan mahdollisuutta välttää yhteentörmäystä, koska tiessä oleva sivukaide rajoitti väistämismahdollisuutta. Ajoneuvoyhdistelmä osui sivukaiteeseen.

Nainen törmäsi henkilöautollaan rekka-auton takana tulleen henkilöauton vasempaan kylkeen, jossa oli mies ja nainen muutaman kuukauden ikäisen vauvansa kanssa.

Uhrina avuton pieni lapsi

Rekka-auto ajautui vastaantulijoiden kaistan yli tien vasempaan reunaan.

Kaikki kolme autoa vahingoittuivat törmäyksessä. Vastaantulleessa henkilöautossa ollut vauvan äiti sai lisäksi lieviä vammoja.

Syytteen mukaan 3-vuotiaan pojan äiti yritti tappaa lapsensa. Syyttäjän mukaan naisen täytyi ymmärtää, että varsin todennäköisesti hänen lapsensa kuolisi rekka-autoa päin ajettaessa.

Naisen veren alkoholipitoisuus oli 1,13 promillea.

Vaihtoehtoisesti syyttäjä vaatii naiselle rangaistusta törkeän pahoinpitelyn yrityksestä. Syyttäjän mukaan naisen teko kohdistui täysin puolustuskyvyttömään ja avuttomaan pieneen lapseen ja nainen suhtautui täysin välinpitämättömästi poikansa henkeen ja terveyteen.

Äidin piti sallia tapaamiset

Naisen ja lapsen isän välit olivat tulehtuneet ja heillä oli huoltoriita käynnissä. Vantaan käräjäoikeus oli kolme päivää ennen tapahtumaa antanut lapsen tapaamisoikeusasiassa päätöksen, jonka mukaan äiti velvoitettiin sakon uhalla sallimaan isän ja pojan väliset tapaamiset.

Isän ja lapsen tapaaminen oli alkanut heti oikeuden päätöksen jälkeen. Kun nainen meni hakemaan poikaa takaisin luokseen, hän yritti syytteen mukaan tappaa poikansa kotimatkalla.

Teko tapahtui sunnuntai-iltana hieman ennen puolta kahdeksaa, jolloin oli jo pimeää. Nainen oli hakenut pojan ex-mieheltään kello 17.30. Tällä välin hän oli tunnin ajan pysähdyksissä huoltoasemalla, jolloin hän käytti huumaavia lääkeaineita ja joi alkoholia.

Runsaan 30 kilometrin kotimatkaan kului noin kaksi tuntia aikaa.

Ehdotonta vankeutta

Syyttäjä vaatii naiselle ehdotonta vankeusrangaistusta.

Lisäksi syyttäjä vaatii naisen määräämistä 1,5 vuoden mittaiseen ajokieltoon. Väliaikainen ajokielto alkoi marraskuussa 2017.

Nainen myöntää syyllistyneensä törkeään rattijuopumukseen ja törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen törkeän huolimattomuuden osalta, mutta hän kiistää teon tahallisuuden.

Nainen kiistää myös yrittäneensä tappaa poikansa sekä vaihtoehtoisen syytteen törkeän pahoinpitelyn yrityksestä.

Nainen kiistää tappamistarkoituksen

Naisen mukaan kyse oli onnettomuudesta, joka johtui monen asian yhteensattumasta.

Nainen oli nauttinut alkoholia ja lääkkeitä ja hän oli todella väsynyt onnettomuuden aikaan. Naisen kyky ajaa autoa oli myös huomattavasti alentunut, koska hänelle oli sattunut keväällä 2017 polkupyöräonnettomuus.

Naisen mukaan hänellä ei ollut mitään syytä yrittää tappaa lastaan, jonka hän oli juuri saanut takaisin luokseen. Isä oli saanut oikeudesta pelkän luvan tavata lasta, mutta lapsi ei ollut muuttamassa isänsä luo asumaan.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus antaa naiselle tuomion kesäkuun alussa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja