Syyslomat kolkuttelevat jo ovella – tältä näyttää lomaviikkojen sää nyt

2:49
Sateet jatkuvat tänä viikonloppuna, mutta mistä näyttävät lähiviikot ennen syyslomia? Katso video!

Syyskuu on ollut tavanomaista kylmempi, mutta miltä näyttää sää lokakuussa ja erityisesti koulujen syyslomien aikaan?

Forecan blogissa julkaistu pitkän ajan ennuste kertoo, että koulun syyslomia saatetaan viettää Suomessa tavanomaista hieman lämpimämmässä säässä, varsinkin kahdella ensimmäisellä syyslomaviikolla. Näin pitkälle ennustaminen on kuitenkin epävarmaa.

Koulujen syyslomia vietetään lokakuun puolivälistä alkaen alueesta riippuen 11.–31. lokakuuta eli viikoilla 41–43

Ensimmäiselle syyslomaviikolle lämpöä Turun seudulle

Forecan tuoreen pitkän ajan sääennusteen mukaan keskilämpötila Suomessa näyttää keskimääräiseltä tai jopa hieman keskimääräistä korkeammalta ainakin ensimmäisellä syyslomaviikolla. 11. lokakuuta alkaen syyslomaa vietetään Turussa.

– Kuukausiennusteen perusteella Euroopan länsiosassa viikon keskilämpötila on tässä vaiheessa lähellä keskimääräistä tai sen yläpuolella, ja lämpöä voi levitä Suomeen asti, toteaa meteorologi Anna Latvala Forecan blogissa.

Toinenkin syyslomaviikko voi olla keskimääräistä lämpimämpi

Pitkän ajan sääennusteet ovat epävarmoja ja niihin tulee suhtautua varauksella. Forecan mukaan seuraava eli lokakuun 18. päivä alkava syyslomaviikko onkin sääennusteiden kannalta jo kaukana.

Uusi kuukausiennuste antaa vielä näinkin pitkälle signaalin hieman ajankohdan keskimääräistä lämpimämmästä säästä. 

– Näyttää siltä, että Länsi-Euroopassa olisi tässä vaiheessa matalapaine, idässä mahdollisesti korkeapaine, ja näiden välistä Suomeen voi päästä virtaamaan lämmintä ilmaa. 

– Koko Pohjois-Euroopan alue on ennusteessa vuodenaikaan nähden keskimääräistä lämpimämpi. Kyseessä on kuitenkin jo lokakuun loppupuoli ja silloin lämpötila on jo tilastollisesti selvästi kuun alkuosaa alempi, joten voi olla, että tässä vain sama säätyyppi jatkuu pitempään, Anna Latvala sanoo blogissa.

Viikolla 42 viikolla syyslomia vietetään muun muassa Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Tampereella, Jyväskylässä, Joensuussa, Kuopiossa, Vaasassa ja Rovaniemellä.

Viimeisen viikon ennuste epävarma

Lokakuun 25. päivä alkavalla eli viimeisellä syyslomaviikolla koululaisten lomia vietetään muun muassa Lahdessa, Lappeenrannassa, Porissa, Mikkelissä ja Oulussa. 

Ajankohtaan nähden tavanomaista lämpimämpi sää voi kuukausiennusteen mukaan jatkua Suomessa ja laajemminkin Euroopan pohjois- ja itäosassa vielä lokakuun lopussakin.

Forecan Latvalan mukaan ennuste on kuitenkin epävarma ja edellisessä kuukausiennusteessa lämpöä ei vielä näkynyt. 

– Lokakuun lopussa tilastollinen päivän ylin lämpötila laskee jo Lapissa monin paikoin vähän pakkasen puolelle ja etelän sisämaassakin ollaan 5 asteen vaiheilla. Ensilumikin on jo satanut keskimäärin maan keski- ja pohjoisosassa, meteorologi Anna Latvala sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja