Mainos

Syysflunssa kaataa kansalaisia petiin

Flunssavirukset vellovat päiväkodeissa, kouluissa ja työpaikoilla. Kansanterveyslaitoksen mukaan flunssakausi käynnistyi koulujen alkaessa elokuussa ja hengitystieviruksia odotetaan esiintyvän vaihtelevasti kevääseen saakka.

Mistään erityisen rajusta flunssa-aallosta ei ole kuitenkaan nyt kysymys.

- Flunssaa on liikkeellä, mutta Kansanterveyslaitoksen tietoon ei ole tullut, että taudinkuvat olisivat poikkeuksellisen pahoja tai että sairastumisia olisi ollut harvinaisen paljon, epidemiologi Markku Kuusi KTL:stä rauhoittelee.

Flunssaviruksia on yleensä liikkeellä useita erilaisia. Näistä tavallisimpia ovat rino-, korona- ja adenovirukset. Myös RS-virusta esiintyy vuosittain epidemiaksi asti, ja se voi aiheuttaa alle 3-vuotiaille lapsille helposti keuhkoputkentulehduksen.

- Taudinkuvat ovat eri viruksissa samankaltaiset. Tyypillisiä oireita ovat nuha, yskä, kurkkukipu ja lämpö. Toisinaan kuume saattaa nousta hyvinkin korkeaksi ja toisinaan lämpöä ei ole juuri lainkaan, Kuusi sanoo.

Tavallinen nuhakuume eroaa influenssasta siinä, että vilustumisoireet ovat jälkimmäisessä usein äkkinäisempiä ja rajumpia. Kuume saattaa kohota hetkessä huimiin lukemiin ja väsymystä voi olla tavallista enemmän.

Rokotukset säästävät ihmishenkiä

Influenssaviruksia ei viranomaisten mukaan ole vielä liikkeellä. Kansanterveyslaitos varautuu kuitenkin talven tuloon.

Ensimmäiset influenssarokotteet saataneen Euroopasta vielä tällä viikolla, minkä jälkeen niitä aletaan toimittaa sairaala-apteekkeihin ja kuntien lääkevarastoihin. Terveysasemilla rokotukset alkavat ensi kuussa.

Influenssarokotteita on varattu noin 650 000. Rokotuksen saavat ilmaiseksi 65 vuotta täyttäneet sekä henkilöt, joilla on tiettyjä kroonisia sairauksia. Näitä ovat esimerkiksi sydän- ja verisuonitaudit.

Rokotetta voi ostaa myös apteekeista, jossa sen hinta on 8-9 euroa.

KTL muistuttaa, että vaara sairastua vakavaan influenssaan kasvaa iän myötä, vaikka altistavaa perustautia ei aina olisikaan. Kansalaiset eivät kuitenkaan tätä aina muista.

Esimerkiksi viime syksynä vain 46 prosenttia ikäihmisistä käytti hyväkseen mahdollisuutta maksuttomaan rokotukseen.

Influenssarokotustyöryhmä totesi vuonna 2002, että Suomessa voitaisiin vähentää keskimäärin 1 400 sairaalahoitojaksoa ja 400 kuolemaa yhtä influenssakautta kohti, jos kaikki 65 vuotta täyttäneet rokotettaisiin.

- Sairaalahoidot johtuvat yleensä siitä, että perustauti vaikeutuu ja yleiskunto laskee influenssan takia. Tämän lisäksi influenssa voi aiheuttaa vakavia jälkitauteja, kuten keuhkokuumetta, tutkijalääkäri Satu Rapola KTL:stä muistuttaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.