Syyriassa tapetaan ja näännytetään sivullisia nälkään

Sisällissota Syyriassa on jatkunut jo kolme vuotta. Saarretuissa kaupungeissa, kylissä ja pakolaisleireillä kuollaan Amnestyn mukaan tälläkin hetkellä nälkään tai perusterveydenhuollon puutteeseen.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n tietojen mukaan yli 2,5 miljoonaa syyrialaista on paennut ulkomaille, heistä puolet on lapsia. Maan sisällä yli 4 miljoonaa on joutunut pakenemaan kodeistaan. Avun tarpeessa on yhteensä 9,3 miljoonaa ihmistä.

–  Hyökkäykset siviiliväestöä kohtaan ovat laajoja ja systemaattisia, toteaa Amnestyn oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen.

– Sodan kummatkin osapuolet ja eri aseelliset ryhmittymät ovat syyllistyneet sotarikoksiin muun muassa tekemällä summittaisia hyökkäyksiä eli sellaisia hyökkäyksiä, jossa ei ole eroteltu sotilaallisia ja siviilikohteita.

Osa hyökkäyksistä kohdistuu lisäksi saarrettuihin kaupunkeihin, pakolaisleiriin tai asumuksiin, joista ei ole edes mahdollista paeta.

Saarretut ihmiset kuolevat nälkään

Damaskoksen lähellä Yarmoukissa on kuollut 128 ihmistä nälkään viime kesänä alkaneen piirityksen jälkeen.

– Nälän lisäksi ihmiset kuolevat ihan tavallisiin sairauksiin, koska perussairaanhoitoakaan ei enää ole, Mehtonen muistuttaa.

Amnestyn tutkijat ovat keränneet todisteita ihmisoikeus- ja sotarikoksista haastattelemalla pakolaisia muun muassa Libanonissa pakolaisleireillä. Mehtonen toivoo, että ihmisoikeus- ja sotarikokset päätyvät joskus oikeuteen.

YK vaati apua siviileille

– Syyrian sota päättyy, kun kansainvälinen yhteisö pääsee yhteisymmärräykseen, ettemme enää suostu katsomaan tätä. 

Viime kuussa YK:n turvallisuusneuvosto vaati yksimielisesti humanitaarisen avun päästämistä kaikkialle Syyriassa ja iskujen lopettamista siviilejä vastaan. Päätöslauselmassa ei ole rankaisu-uhkaa, mutta turvallisuusneuvosto pohtii lisätoimia, mikäli lauselmaa ei totella.

– YK seuraa nyt 30 päivän välein, noudattavatko aseelliset ryhmät ja Syyria sitä. YK:n turvallisuusneuvoston on vaikea olla tekemättä mitään, jos tätä päätöslauselmaa ei noudateta, Amnestyn oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen toteaa.


Lue myös:

    Uusimmat