"Syyriassa ei ole yhtään perhettä, joka ei olisi menettänyt omaisiaan sodassa"

Suomensyyrialainen Rami Adham matkustaa tasaisin väliajoin Syyriaan auttamaan hädässä olevia kansalaisia.

Viime käynnistä on vain puolitoista viikkoa. Syyriassa on täysi kaaos jo useita vuosia kestäneen sodan takia. Adham vierailee yleensä kaupungissa, josta hän on kotoisin eli Aleppossa.
– Olemme autaneet hädässä olevia syyrialaisia eli niitä ihmisiä, jotka joutuvat elämään tynnyripommien pelossa päivästä toiseen, Adham huokaisee. 

Aluksi Adham keräsi vaatelahjoituksia Suomessa ja vei niitä Turkin kautta Syyriaan. Nyt Turkki valvoo rajaansa tarkemmin, eivätkä kontit pääse rajan yli Syyriaan. Nyt pitäisi tehdä yhteistyötä turkkilaisten järjestöjen kanssa, mutta Adham pitää sitä tapaa hankalana. Hän haluaa nähdä, että kontit pääsevät perille niille ihmisille, jotka niitä eniten tarvitsevat. Myös kustannukset ovat nousseet koviksi. 

Viime aikoina Adham on järjestönsä kanssa keskittynyt auttamaan orpoja syyrialaisia. Hän ottaa lahjoituksia vastaa Suomessa ja varmistaa itse Syyriassa parin kuukauden välein matkustaessaan, että varat menevät perille. 

Suomessa puhutaan paljon nuorista miehistä, jotka pakenevat Syyrian sotaa. Yleisen käsityksen mukaan juuri heidän pitäisi jäädä maahan taistelemaan. 
– Vastustan heidän lähtemistään Syyriasta ulkomaille, koska Syyria tarvitsee juuri heitä. Olen kuitenkin itse nähnyt sitä hätää siellä. Ei ole yhtään perhettä, joka ei olisi menettänyt omaisiaan sodassa. Tilanne on jatkunut niin pitkään, ja nuoret miehet kokevat jo turhautumista taistelussa huonoilla aseilla suuria ohjuksia vastaan. Siellä on jo paljon epätoivoa ja masennusta nuorten miesten keskuudessa. 

Syyrialaisia on paennut paljon ulkomaille. Arviolta 5-6 miljoonaa syyrialaista elää pakolaisina ulkomailla. Eniten syyrialaisia on Libanonissa, Jordaniassa ja Turkissa. Syyrialaisia on paennut myös Eurooppaan. Saman verran ihmisiä on joutunut lähtemään sotaa pakoon omassa kotimaassaan. 

Aleppo on hyvin vanha historiallinen kaupunki maailmassa. Adham arvioi, että 70 prosenttia niin sanotusta vanhasta Alepposta on tuhoutunut sodassa. 
– Sitä on raskasta katsoa. Tuhoa on vaikea käsittää. 
Adham sanoo, että Syyrian kriisistä on puhuttu paljon maailmalla, mutta ratkaisua sodan lopettamiseksi ei ole syntynyt. 
– Kenelläkään ei ole ollut voimaa, eikä tahtoa puuttua kriisiin. Tämän takia meillä on suuri ihmiskatastrofi. 

Lue myös:

    Uusimmat