Mainos

Sytytyslangat Komet-turmien syynä

Puutteellinen käyttöohje vaikutti kymmenien ihmisten loukkaantumiseen Komet Bomb -ilotulitteesta uutena vuotena. Turvatekniikan keskuksen Tukesin tekemissä teknisissä tutkimuksissa pommeista ei löytynyt rakenteellisia vikoja.

Tukesin mukaan Komet Bomb räjähtää liian nopeasti, jos pommin tulilangan suojusta ei ole poistettu ennen sytyttämistä. On varsin todennäköistä, että valtaosassa onnettomuustapauksista suojus jäi poistamatta. Tuotteen käyttöohjeissa ei kehotettu poistamaan suojusta.

-Käytössämme ei kuitenkaan ollut tapauskuvauksia yksittäisistä onnettomuuksista, koska ne ovat poliisitutkinnan asia. Näihin tapauksiin liittyy paljon yksilöllisiä piirteitä, Tukesin toimialajohtaja Heikki Salonen täsmentää.

Tekniset tutkimukset ovat osa Tukesissa tehtävää laajempaa selvitystä, joka kattaa koko prosessin Komet Bombin hyväksymisestä tuotteen myyntiin ja käyttöön. Tukesissa pyritään saamaan lopulliset johtopäätökset valmiiksi huhtikuun loppuun mennessä.

-Otamme aikanaan kantaa siihen, kuuluvatko tällaiset tuotteet markkinoille. Itse en ole vielä lopullista kantaa muodostanut, toimialajohtaja Salonen toteaa. Salonen ei halua ottaa kantaa tuotteen maahantuojan vastuuseen. Poliisiviranomaiset selvittävät parhaillaan onnettomuuksia ja niihin liittyviä vastuukysymyksiä.

Tukes valitsi tutkimuksiin yli neljä sataa vähittäismyyjiltä eri puolilta maata palautunutta Komet Bomb -ilotulitetta. Noin viisikymmentä pommia on tähän mennessä laukaistu ja lisäksi kymmenkunta on purettu mahdollisten rakennevirheiden selvittämiseksi.

-Pommeissa ei löytynyt rakenteellisia vikoja eikä niiden toiminnassa havittu mitään poikkeavaa, Salonen kertoo. Ainoat poikkeukset ilmenivät, kun tulilangan suojus jätettiin poistamatta. Tutkimusten mukaan niin sanotulla pintatulilangalla varustetuissa pommeissa sytytyslanka palaa suojuksen alla loppuun yhdessä tai kahdessa sekunnin kymmenesosassa normaalin 5-10 sekunnin sijasta.

Osassa Komet Bomb -ilotulitteissa oli toisen tyyppinen sytytyslanka, joka ei pala suojuksen alla tavallista nopeammin, mutta tällaisissa tapauksissa suojus estää sytyttäjää näkemästä, palaako lanka vai ei.

Vammoja yli 300:lle

Vaikeita vammoja Komet Bomb -ilotulitteesta sai 36 ihmistä ja lieviä vammoja 170. Poliisi sai ilmoituksen yhteensä 314 vuodenvaihteessa sattuneesta ilotuliteräjähdyksestä.

Poliisille ilmoitetuista 314 tapauksesta 108:ssa ei tullut vammoja, mutta monessa vaatteet kärähtivät. Lieviä vammoja sai 170 ihmistä, mutta tähän ryhmään on luokiteltu myös niin sanotut läheltä piti tilanteet.

-Parhaillaan keräämme tietoja tapahtumapaikoista ja siitä, miten siellä on toimittu. Sen jälkeen selvitämme vastuukysymystä, sanoo rikosylikomisario Tapio Toivonen Turun keskusrikospoliisista.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.