Mainos

Syöpäjärjestöt: Nikotiinikorvaushoitoa myös alaikäisille

Syöpäjärjestöjen mukaan nikotiinikorvaushoitotuotteiden myynti-ikärajan asettaminen 18 vuoteen heikentää merkittävästi nuorempien tupakoitsijoiden mahdollisuuksia tehokkaaseen lopettamiseen.

Suomen Syöpäjärjestöjen tuore lausunto puoltaa alle 18-vuotiaille suotavaa mahdollisuutta nikotiinikorvaukseen. Järjestöjen mielestä tupakoinnin lopettamista tukevat nikotiinikorvaushoidot on saatava peruskorvattaviksi. Lausunto tähtää lääkelain muutokseen.

Syöpäjärjestöjen vaatimus on, että jos nikotiinikorvaushoitojen myyntiverkostoa laajennetaan, niin tupakkatuotteiden myynti pitää tehdä myös luvanvaraiseksi. Syöpäjärjestöjen lausunnossa lääkelaista todetaan, että tupakoinnin terveyshaitat ja nikotiinikorvaushoitojen tuottama terveyshyöty on nähtävä oikeassa suhteessa toisiinsa.

Syöpäjärjestöjen lausunnossa korostetaan, että tupakointi on aina selkeästi vaarallisempaa terveydelle kuin tupakoinnin lopettamiseen tähtäävä nikotiinikorvaushoito.

- Tupakasta vieroitus on kiistatta taloudellisesti kannattavaa, kustannustehokasta toimintaa. Lopettamisen tuen ja siihen kuuluvien korvaushoitojen tulee olla yhtä hyvin kaikkien käytettävissä, riippumatta asuinpaikasta tai taloudellisesta asemasta. Nikotiinikorvaushoidon peruskorvattavuus olisi tässä suhteessa paljon tehokkaammin tupakoinnin lopettamista tukeva toimenpide kuin pelkästään myyntiverkoston laajentaminen, todetaan lausunnossa.

Nykyisin alle 18-vuotias saa ostaa nikotiinikorvaustuotteita vain, jos lääkäri on kirjoittanut reseptin.

- Tutkimusten mukaan jo 15-16 -vuotiaat nuoret alkavat olla kiinnostuneita lopettamaan. Nuorille, itsenäistä elämäänsä aloitteleville olisi erityisen mielekästä tarjota myös yhteiskunnan tukea tupakoinnin lopettamispyrkimyksissä, lausunnossa kerrotaan.

Lausunnon mukaan korvaushoitotuotteiden myynti-ikärajan asettaminen 18 vuoteen heikentää merkittävästi nuorempien, 16-18 -vuotiaiden mahdollisuuksia mahdollisimman tehokkaaseen lopettamisen yrittämiseen. Jos tupakkatuotteiden hallussapito eli käyttö on heille sallittua, heidän pitää antaa myös lopettaa tupakointi.

Lääkelain muutosehdotukseen sisältyy pykälä homeopaattisista valmisteista. Syöpäjärjestöt muistuttavat, että lääkkeen tai lääkevalmisteen vaikuttavuuden tulee perustua selkeään tieteelliseen näyttöön. Näin ollen homeopaattisen valmisteen käsite on ratkaisemattomassa ristiriidassa lääkkeen määritelmän kanssa eikä kuulu lääkelakiin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.