Syömishäiriöstä toipunut: Kulttuurimme on buliminen

Elämää syömishäiriön kanssa 18:03

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut yhteiskuntatieteen tohtori ja toimittaja Merja Minkkinen kertoi kamppailustaan bulimian kanssa. 

Merja Minkkinen tottui kouluaikoina kuulemaan olevansa lihava ja laiska, ja päätti ettei halua olla kumpaakaan. Nuoresta tytöstä tuli lopulta äärimmäisen hoikka ja äärimmäisen ahkera. 

Anorektinen vaihe ei kuitenkaan kestänyt pitkään. Bulimian oireilu alkoi hiukan yli kaksikymmenvuotiaana gradun teon aikaan.

– Olin hyvin stressaantunut siitä, tulenko koskaan valmistumaan, tulenko saamaan töitä ja yleensä selviytymään elämässä. Olin murrosiästä asti kokenut olevani lihava. 

– Rupesin suojelemaan itseäni ahmimalla, ja jossain vaiheessa huomasin, että siitähän pääsen eroon oksentamalla. Se tuntui aivan suurenmoiselta jonkin aikaa, mutta sitten siitä tuli pakkomielle, riippuvuus. Synkkä salaisuus, jota lähimillekään ihmisille ei uskaltanut kertoa.

Vaikka aiheesta puhuttiin tuohon aikaan vähän, tietoa hankkinut Minkkinen tiesi mistä sairaudessa oli kyse. Se ei kuitenkaan auttanut hänen kohdallaan asiaa.

– Pelkästään järjellä tai tiedolla ei ole paljon tekemistä sen sairauden ja sen hallinnan kanssa. 

Laihuus ei tuo onnea

Minkkistä joulun ruokamässäily ja sen jälkeinen laihdutusbuumi hämmästyttää.

– Kultuurimme on jollain tavalla buliminen.

– Syömishäiriöisellehän joulu on ihan kamalaa aikaa.

Minkkisen mukaan sairauden rajakin on vaikeaa määritellä: suomalaisista naisista puolet on tyytymättömiä ulkonäköönsä. He haluaisivat olla laihempia, ja laihtuminen ja dieettien kokeilu on melkeinpä ykköspuheenaihe.

Onko laiha sitten onnellisempi? 

– Oltuani erittäin laiha, voin sanoa että se ei tee ihmistä onneliseksi. Sen sijaan on olemassa selvää ulkonäkösyrjintää: on todettu, että ylipainoiset naiset saavat keskimäärin pienempää palkkaa kuin hoikemmat. Eli kuvitellaan automaattisesti, että he ovat jotenkin laiskempia, sairaampia ja tyhmempiä, ja näinhän ei missään tapauksessa ole. 

Kuinka Minkkisen toipuminen alkoi? Millaista hoitoa hän sai sairauteensa? Katso koko haastattelu!

Jutun otsikkoa korjattu 8.1.15 klo 11:17: Vieras on toipunut syömishäiriöstä, ei enää toipuva.

Lue myös:

    Uusimmat