Syö yhdeksän ateriaa päivässä ja laihdu!

Tutkijat aikovat todistaa, että syömällä huimat yhdeksän ateriaa päivässä voi alentaa kolesterolia ja laihtua.

Unohda kolme ateriaa päivässä -sääntö: tutkimustulokset osoittavat, että olisi hyvä syödä yli kuusi – tai jopa yhdeksän – ateriaa päivässä! Syömällä vähän kerrallaan, mutta useammin verensokeri ja energiatasot pysyvät tasaisina ja keho käsittelee rasvahappoja tehokkaammin. Tämä alentaa kolesterolia ja verenpainetta sekä auttaa laihtumaan.

Aiheesta useita tutkimuksia

Brittiläinen tutkimus vertaili yli 2 000 henkilön dieettejä Iso-Britanniassa, Japanissa, Kiinassa ja Yhdysvalloissa. Kaikki tutkimukseen osallistuneet nauttivat saman verran kaloreita ja ruokaa, ainoana erona oli nautittujen annosten määrä. Puolet tutkimukseen osallistuneista söi alle kuusi kertaa päivässä, loput nauttivat yli kuusi ateriaa päivässä. Tulosten mukaan ensimmäisen ryhmän jäsenillä oli korkeampi yläverenpaine ja painoindeksi kuin toisen ryhmän jäsenillä.

Ateenan yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan 9–13-vuotiailla nuorilla, jotka söivät viisi kertaa päivässä, todettiin yli 32 prosenttia alhaisemmat kolesterolitasot kuin nuorilla, jotka söivät vain muutaman aterian.

Maastrichtin yliopiston mukaan yli neljän annoksen nauttiminen päivässä kiihdytti aineenvaihduntaa ja vähensi ylipainoisuutta. On kuitenkin tärkeää, ettei pienten annosten välillä syödä mitään muuta.

Miksi useita annoksia?

Tutkimuksissa ei ole vielä selvitetty, miksi useampien aterioiden nauttiminen saa aikaan positiivisia terveysvaikutuksia. Erään teorian mukaan tiheät annosvälit estävät rasvahappojen imeytymisen, joka vaikuttaa kolesterolitasoon ja verenpaineeseen. Toisen teorian mukaan säännöllinen syöminen auttaa kehoa pitämään aineenvaihdunnan tasaisena.

Usean annoksen nauttiminen eroaa kuitenkin huomattavasti välipalan nauttimisesta ruokailujen välillä. Asiantuntijat painottavat, että pienten annosten säännöllisyys on yhtä tärkeää kuin niiden koko. Israelilaiset tutkijat todistivat, että napostelu ruokailujen välillä johtaa painonnousuun. Heidän mukaansa ruokailun aikataulu on tärkeämpi kuin ruoka-annoksen koostumus. Ellei kehosi tiedä, milloin seuraava ruoka-annos nautitaan, keho alkaa varastoida energiaa rasvan muodossa.

Nyt tutkijat aikovat seurata laajemmassa tutkimuksessa potilaita, joilla on korkea verenpaine. Tutkimukseen osallistuneet tulevat syömään joko kolme tai yhdeksän ateriaa päivittäin. Heidän verenpainettaan, insuliini- ja glukoositasoja sekä rasvahappojen määrää seurataan.

Muista annoskoot ja kalorien määrä

Useammin ateriointi ei kuitenkaan tarkoita, että annoskoot voivat olla suuria, tohtori Susan Jebb muistuttaa. Yhdeksän aterian ruokailijan täytyy pitää huolta, että kalorien saanti jää pieneksi.

– Vaarana on, että samalla kun syödään useammin, myös kalorien määrä sekä rasvan, sokerin ja suolan saanti kasvavat. Kannattaa siis aina jakaa yksi ateria kahdeksi pienemmäksi ja syödä jälkiruoka niiden välissä.

Asiantuntijat muistuttavat kuitenkin, että ruokaileminen useni voi vahingoittaa hampaita, ellei niitä huolla aterioiden välissä.

AVA

Kuvat: Shutterstock

Lähde: Daily Mail

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja