Huippumallien kunto-ohjaaja neuvoo: Laihdu ilman dieettiä

Laihduttaminen vaatii rautaista tahtoa ja paljon aikaa. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla jos vain muutat tapojasi. Kunto-ohjaaja ja ravintoterapeutti neuvovat miten pudottaa ylimääräiset kilot ilman dieettiä.

Oletko elänyt siinä uskossa, että kalorien laskeminen ja kuntosalilla puurtaminen ovat ainoa tie hoikkaan uumaan?

Huippumallien Rosie Huntington-Whitleyn ja Elle Macphersonin kunto-ohjaaja JamesDuigan ja ravintoterapeutti Marilyn Glenville paljastavat miten voit pudottaa painoa tekemättä juuri mitään.

Pureskele ruokasi

Tutkimukset ovat osoittaneet, että ruoan kunnollisella pureskelulla on suuri vaikutus siihen, kuinka paljon kaloreita ahdat itseesi.

Ihmiset, jotka pureskelevat keskimäärin 40 kertaa jokaisella suullisella, syövät 12 prosenttia vähemmän kuin ne, jotka pureskelivat keskimäärin 15 kertaa.

– Suu on ensimmäinen osa ruuansulatusjärjestelmässä. Kestää 20 minuuttia ennen kuin vatsa kertoo sinun olevan täynnä. Kunnolla pureskeleminen hidastaa ruoan nauttimista ja estää näin ylensyömistä, kertoo ravintoterapeutti Marilyn Glenville.

Syö tunnin sisällä heräämisestä

On jo todistettu, että aamiainen on päivän tärkein ateria. Kropan kemiat ovat aktiivisimmillaan aamuisin, joten kaikki nauttimasi ravinto käytetään täydellä teholla hyväksi. Ihmiset, jotka nauttivat puolet päivittäisestä kalorimäärästä aamuisin, polttavat kaksi kertaa enemmän rasvaa kehostaan.

– Se mitä syöt aamuisin, määrittää millaista ravintoa kehosi haluaa päivän aikana. Vältä sokeroituja muroja, leivoksia ja valitse terveellisiä vaihtoehtoja. Nauti aamiaisella proteiinia kuten kananmunia ja lohta, neuvoo James Duigan.

Jättämällä aamiaisen väliin tai syömällä liian vähän, aineenvaihdunta hidastuu ja aiheuttaa makeannälkää ja pitkäaikaista painonnousua.

Syö hedelmä

Hedelmät sisältävät yksinkertaisia sokereita, mikä tarkoittaa, että sitä sulattavat eri entsyymit kuin muuta ruokaa. Hedelmältä kestää 30 minuuttia sulaa kun muilta hiilihydraateilta ja proteiinilta kestää, jopa kaksi tuntia.

Duigan neuvoo nauttimaan hedelmän puoli tuntia ennen muuta ateriaa, sillä se edesauttaa muun ruoan sulamista.

– Jos syöt sen vasta aterian jälkeen ruoansulatuksesi ei toimi täydellä teholla.

Älä syyllisty iltasyöpöttelyyn

– Tiedämme kaikki miltä tuntuu ruokakrapula. Edellisenä iltana on tullut syöpöteltyä ja aamulla on turvonnut ja laiska olo. Olo tuntuu järkeenkäyvältä jos miellämme ruuan polttoaineena kehollemme, Duigan kertoo.

– Kehosi tarvitsee ravintoa eniten silloin kun se kuluttaa sitä. Raskaan aterian nauttiminen illalla kun kehosi valmistautuu lepäämään ei ole luonnollista.

Vältä paljon energiaa sisältäviä ruokia ennen nukkumaanmenoa. Jäätelöä ja sipsejä on kyllä mukava mutustella sohvalla hyvän ohjelman parissa, mutta yksi annos sisältää neljäsosan aikuisen päivittäisestä kaloritarpeesta.

Syö vähemmän kun olet stressaantunut

– Kun kehomme on stressaantunut se vapauttaa kortisolia, minkä tehtävä on varoittaa meitä vaarasta, kertoo Glenville.

– Kaikki energiamme on keskittyneinä hoitamaan stressiämme. Myös energia mitä tarvitsisimme ruuansulatukseen. Jos syömme stressaantuneina, keho joutuu tekemään kovasti töitä, jotta kaikki ravintoaineet imeytyisivät. Odota, että olet rauhoittunut ennen kuin nautit aterian.

Jos sinun on pakko syödä, niin yritä syödä mahdollisimman pieniä annoksia ja helposti imeytyvää ruokaa kuten keittoa tai puuroa. Vältä raakoja vihanneksia, sillä niiden sulattamiseen keho tarvitsee huomattavasti enemmän energiaa.

Nauti proteiinia pastan ja leivän kanssa

– Proteiinien nauttiminen tärkkelyspitoisten ruokien kuten pastan ja leivän kanssa hidastaa hiilihydraattien sulamista. Tämä tasapainottaa verensokeria ja hidastaa energian vapautumista. Tämän seurauksena tunnet itsesi kylläiseksi pidempään, selittää Glenville.

Pelkkien tärkkelyspitoisten hiilihydraattien nauttiminen nostaa äkillisesti insuliinitasoa, jonka jälkeen se romahtaa alas. Tuloksena on makeannälkä, mikä ennen pitkään näkyy vyötäröllä.


MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock, colourbox

Lähde: dailymail.co.uk

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja