Syö mieli virkeäksi

Syksyn pimeys ja kylmyys vaikuttavat herkästi suomalaisten mielialaan. Ravinnolla on merkittävä rooli mielialan säätelyssä. Pala suklaata helpottaa ja pussi makeisia piristää, mutta sokerin vaikutus on vain hetkellinen.

Kaamosmasennukseen liittyvä makeanhimo johtuu osittain valon puutteesta. Pimeät kuukaudet vaikuttavat mielialaan ja vireystilaan jopa 15 prosentilla suomalaisista.

Toistuvasta kaamosmasennuksesta kärsii noin 1–4 prosenttia. Väsymyksestä, painonnoususta, makeanhimosta ja muista kaamosoireista puolestaan kärsii jopa 40 prosenttia väestöstä.

Omapäinen mielialahormoni

Serotoniini on mielialaa ja unen laatua säätelevä hormooni. Se mitä syöt vaikuttaa suoraan elimistön serotoniinitasoon ja sitä kautta myös siihen, mitä ylipäätään tekee mieli syödä.

Syys- tai kaamosmasennus voi johtua siitä, että aivot siivoavat serotoniinia tehokkaammin pimeinä vuodenaikoina. Pimeällä tekee mieli makeaa, jotta elimistössä syntyisi lisää serotoniinia. Makeanhimoa voi ennaltaehkäistä hitailla hiilihydraateilla ja säännöllisellä ateriarytmillä.

Sokeri tilapäinen lääke

Makeisia napsimalla mieliala kohentuu tilapäisesti, mutta kun sokerin vaikutus loppuu, tekee taas mieli makeaa. Serotoniinitaso nousee parhaiten ja tasaisesti hitailla hiilihydraateilla.

Apean mielialan torjuminen ravinnolla alkaa ravitsevalla aamupalalla. Aamiaisen hiilihydraatit ja proteiinit tasoittavat sokeriarvoja ja antavat hyvän alun päivälle. Syömällä pitkin päivää tasaisesti pieniä annoksia, varmistat tärkeiden ravintoaineiden saannin ja ehkäiset makeanhimon.

Tutkimusten mukaan runsaasti kalaa syövillä on pienempi riski altistua masennukselle. Kalan sisältämät monityydyttymättömät rasvahapot ovat tärkeitä hermoston toiminnalle.

Kalsiumin on myös todettu vaikuttavan myönteisesti mielialaan. Maitotuotteet ja vihreät vihannekset ovat myös hyviä ruoka-aineita syysmasennuksen ehkäisyssä. Kuitupitoiset täysjyväviljatuotteet hidastavat ruoan sulamista ja auttavat pitämään verensokerin vaihtelun tasaisena.

Superruokaa masennuksen torjumiseen

Mansikka
Runsas desilitra mansikoita tyydyttää päivän C-vitamiinitarpeen. Mansikat sisältävät myös foolihappoa, jonka on todettu ehkäisevän ja hoitavan masennusta.

Popcornit
Popcornien tapaiset kokojyvätuotteet ovat omiaan parantamaan mielialaa. Niissä on paljon hiilihydraatteja, jotka aiheuttavat serotoniini-hormonien vapautumista.

Banaani
Banaanit sisältävät runsaasti B6-vitamiinia, joka auttaa aivoja tuottamaan serotoniinia. Banaanista saa myös kaliumia, C-vitamiinia sekä kuituja.

Vesi
Keho tarvitsee riittävästi vettä toimiakseen kunnolla. Jo pieni nestehukka voi aiheuttaa väsymystä, muistiongelmia, päänsärkyä sekä keskittymisvaikeuksia.

Lohi
Lohesta ja muista rasvaisista kaloista saa omega-3-rasvahappoja, jotka ovat hyväksi terveydelle. Tutkimusten mukaan rasvaisia kaloja syövillä ihmisillä esiintyy vähemmän masennusta ja muistiongelmia.

Pinaatti
Pinaatti sisältää paljon folaattia eli foolihappoa, joka on yleisimmin puuttuva B-vitamiini ja sen puutos aiheuttaa anemiaa. Foolihappo auttaa serotoniini-hormonin tuotossa. Serotoniini tuottaa muun muassa hyvän olon tunnetta koko kehossa, joten siitä todella voi olla apua mielialan kohotuksessa.

Teksti: MTV3

Kuvat: Lehtikuva ja Maito ja Terveys

Lähteet: Hyvän mielen ravintoa, Heli Esker (gummerus) ja Healthnews.com

Lue myös:

    Uusimmat