Syntyvyys on Suomessa alempana kuin koskaan – Työpaikka ja asuinalue vaikuttavat siihen, minkä ikäisinä lapsia hankitaan

Suomessa syntyy nyt 1,49 lasta naista kohden. Se on vähemmän kuin koskaan aikaisemmin. Syntyvyyden laskuun vaikuttaa muun muassa kaupungistuminen.
Suomalaisten syntyvyys on laskenut jo EU:n keskiarvon alapuolelle. EU:ssa syntyy Eurostatin mukaan 1,6 lasta naista kohden.
Väestöliiton raportin mukaan keskeinen tekijä alenevalle syntyvyydelle on se, että vanhemmiksi tullaan yhä iäkkäämpinä. Mitä myöhemmin yhteiskunnassa keskimäärin saadaan ensimmäinen lapsi, sen alhaisempi on keskimääräinen lapsiluku ja sitä enemmän on lapsettomia.
Video: Historiallisen alhainen syntyvyys luo korotustarvetta eläkemaksuihin ja verotukseen.
Äidiksi tulemisen ikä on noussut lähes 29 vuoteen
Tämänhetkisen tutkimustiedon mukaan naisen hedelmällisyys alkaa laskea ja raskaaksi tulo vaikeutua jo noin 35-vuotiaana.
Suomessa äidiksi tulemisen ikä on 1970-luvulta lähtien noussut ja on nyt lähes 29 vuotta. Puolison puute on edelleen keskeinen lasten saamisen este, mutta lapsettomat vuodet lisääntyvät myös niillä, jotka elävät puolison kanssa.
Koulutus, työpaikka ja asuinalue vaikuttavat
Koulutus vaikuttaa siihen, minkä ikäisenä lapsia saadaan. Vähiten koulutettujen äitien keskimääräinen ikä tulla äidiksi on 22 vuotta, eniten koulutettujen naisten puolestaan yli 29 vuotta.
Tilastokeskuksen mukaan työikäisen väestön koulutustaso on kokenut pitkän yhtämittaisen nousun, joka tosin on päättymässä selvään hidastumiseen ja tason vakiintumiseen.
Myös työpaikka ja asuinalue vaikuttavat siihen, minkä ikäisenä vanhemmaksi tullaan. Kaupungeissa tullaan vanhemmaksi myöhemmin kuin maaseudulla. Yrittäjät, maanviljelijät ja kätilöt saavat varhaisemmin lapsia kuin muissa ammateissa toimivat.
Suomessa on viime vuosina ollut meneillään suurin maaltamuuttoliike sitten 1970-luvun. Liikekannalla ovat erityisesti nuoret ja nuoret aikuiset. 2010-luvulla he ovat liikkuneet pääkaupunkiseudulle ja suurempiin keskittymiin ja pohjoisesta ja idästä etelään.
Väestöliiton Perhebarometriä varten haastatellut nuoret aikuiset korostivat sukupuolesta ja koulutustasosta riippumatta elämäntilanteen vakautta, omaa kypsyyttä ja toimivan parisuhteen merkitystä lastensaannin edellytyksinä.
Tavallista perhe-elämä ei ole kaikkien tavoitteena
Työelämän vaatimukset ja lastensaannin vaikutus ansiotulojen kehitykseen ja uraan näyttivät osaltaan suosivan vanhemmaksi tulon lykkäämistä.
Kyselyn perusteella varsinkin korkeammin koulutetut nuoret kavahtivat arkista tai tavanomaista lapsiperhe-elämää, joka monille näyttäytyi omista haaveista luopumisena. Lapsettomilla nuorilla aikuisilla oli hyvin vähän myönteisiä mielikuvia pienten lasten kanssa elämisestä.
Perhebarometrin tuloksista ilmeni myös, että huomattava osa naisista ja etenkään miehistä ei tunne perusasioita iän vaikutuksesta hedelmällisyyteen.
Vääristynyt käsitys iän vaikutuksesta hedelmällisyyteen voi johtaa siihen, että lastenhankinnan lykkäämisessä ei nähdä riskejä.
Uusimmat
-
09:35
Mikko Rantanen otti NHL:n maalipörssin haltuunsa – suomalaisen mahtiputki hipoo historiallisia sfäärejä
-
09:14
Kärpät-tähdeltä paljonpuhuva kommentti – tältä Jesse Puljujärvi näytti Ouluun palatessaan
-
09:06
Ulosajo! Zlatan Ibrahimovicin törkeät sanat raikasivat Milanossa, hyökkääjäjättiläiset ajautuivat rajuun kähinään
-
09:03
Tarttuuko koronavirus ruoasta, ja voiko valkosipulia syömällä ehkäistä tartunnan? WHO vastaa
-
09:02
Maahanmuuttovirasto: Suomessa ennätysmäärä ihmiskaupan uhreja, valtaosa pakkotyöhön joutuneita
-
09:01
Anna: Krista Kosonen kertoo harvinaisessa haastattelussa perhearjestaan – muutti Norjaan kahdestaan tyttärensä kanssa: "Alku oli raastavaa"
-
08:57
Konkurssien määrä romahti koronavuonna – yritysten hätäapu päättyy pian
-
08:50
Mies kävi ostoksilla, huollatti autonsa ja tappeli naapurinsa kanssa, vaikka olisi pitänyt olla koronakaranteenissa: Sai miljoonasakot
-
08:33
Ansiopäivärahan saajien määrä oli viime vuonna suurin 20 vuoteen – määrä kasvoi yli 85 prosenttia toissavuodesta
-
08:32
Matkustusrajoitukset iskevät Ruotsissa yhteen suomalaisryhmään – kirjeenvaihtaja ihmeissään, miksi maan tartuntamäärien puolittumisesta on vaiettu
-
08:25
Kuluttajat luottavat talouteensa enemmän kuin kahteen vuoteen – elinkeinoelämä pitää tilannetta heikkona, mutta näkymiä valoisana
-
08:14
MTV:n kysely: EU-yhteistyön syventäminen puolustuksessa ja turvallisuudessa saa suurelta valiokunnalta vihreää valoa: "Parempi olla yhtenäinen ja vahva toimija"
-
08:10
Nainen olikin koiran paras ystävä? Tutkimus avaa mielenkiintoisia piirteitä koirien ja ihmisen välisen siteen taustalla
-
08:03
NHL:n yön suomalaiset: Sieltä se tuli – suomalaishyökkääjälle avauspiste neljännellä NHL-kaudella
-
08:00
Toista lastaan Jukka Hildénin kanssa odottava Chachi Hildén hehkuu upeassa raskauskuvassa: "Olet niin kaunis"
-
07:56
Matkustusrajoitukset kiristyivät, kaupunginjohtajalta osuva vertaus Tornion ja Haaparannan arjen mullistukseen: "Sama kun laitettaisiin Aurajoen kohdalta poikki"
-
07:35
Itsensä miljooniin laulanut Billie Eilish, 19, kertoo opettelevansa edelleen rahankäyttöä – äimistyi, kun kuuli mitä murot maksavat
-
07:15
Mikael Granlund loisti ratkaisuhetkillä – Nashvillen voitossa hieno suomalaispanos
-
07:12
Kun someen kylvää vihaa ja pelkoa, se palkitaan näkyvyydellä, mutta keskustelu rapautuu, varoittavat tutkijat – nämä asiat jokaisen some-keskustelijan tulisi ymmärtää
-
07:05
Lewis Hamiltonilta tunnustus F1-uransa parhaasta päätöksestä – muisti Ayrton Sennan kultaisen ohjeen
-
Lataa lisää