Synnytysvahinkoja korvattiin viime vuonna ennätyksellisen usein – korvauksia maksettiin erityisesti alatiesynnytyksistä

4:42
Synnytyksen henkilövahingoista maksettiin korvausta ennätyksellisen usein – korvauksia tulee erityisesti alatiesynnytyksistä.

Synnytysvahinko voi kohdata sekä äitiä että vauvaa. MTV Uutisten Potilasvakuutuskeskuksesta tilaamista tilastoista käy ilmi, että alatiesynnytyksiin liittyviä korvauksia on maksettu nyt reilusti tavanomaista enemmän.

Potilasvakuutuskeskuksen mukaan alatiesynnytyksiin liittyviä korvauksia maksettiin vuonna 2020 peräti 23 tapauksessa, kun edellisvuonna 2019 määrä oli 14. Aiempina vuosina alatiesynnytyksiin liittyvien korvausten kappalemäärä on liikkunut 2007–2019 kymmenen molemmin puolin, joten vuosi 2020 oli tällä tarkasteluvälillä ennätyksellinen. 

Vuonna 2020 Potilasvakuutuskeskus jätti korvaamatta 57 alatiesynnytykseen liittyvää tapausta. Korvaamatta jääneiden tapausten määrä on noussut vuodesta 2007 lähtien.

Imukupilla tehdyistä synnytyksistä ei maksettu viime vuonna korvausta kertaakaan, kun vuonna 2019 kappalemäärä oli kolme. Keisarileikkauksen osalta viime vuonna korvattiin kaksi tapausta, kun edellisvuonna määrä oli neljä.

Potilasvakuutuskeskus huolehtii keskitetysti terveyden- ja sairaanhoidon yhteydessä aiheutuneiden henkilövahinkojen korvaamisesta potilasvakuutuslainsäädännön mukaisesti. Hoitopaikkakohtaisia tietoja Potilasvakuutuskeskus ei kerro julkisuuteen.

Äiti huomasi Naistenklinikalla kätilöiden kiireen

MTV Uutiset kertoi tänään, että kymmenkunta Naistenklinikan ja Jorvin noin 200 synnytys- ja päivystysosastojen vakituisesta kätilöstä irtisanoutuu vuosittain. Työnantajan edustajan mukaan HUSin on syytä katsoa peiliin.

MTV Uutisten haastattelema kätilö kertoo, että alan ongelmat ovat koko maan laajuiset. 

Viiden jälkeen -ohjelmasta tuttu toimittaja Salla Hekkala synnytti kuukausi tyttövauvan Naistenklinikalla. Hän huomasi kätilöiden kiireen.

– Ei siellä sellainen olo tullut, ettenkö saisi hyvää hoitoa tai että tilanne olisi huolestuttanut. Mutta kyllähän se kätilöissä näkyi, että he eivät hirveästi ehtineet siinä olemaan.

– Varsinkin omat kätilöt olivat aina jossain vähän muualla – he piipahtivat äkkiä kertoakseen, että kyllä sitä apua pian tulee, kuvailee Hekkala.

Katso videolta Hekkalan kokemukset synnytyksestä Naistenklinikalla, josta liuta kätilöitä on lähtenyt!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja