Synnyttäisitkö, jos saisit ilmaisen ämpärin? Ämpärihullua kansaa kannustetaan lapsentekopuuhiin Kuopiossa: "Jos kaikki 2020 ämpäriä saadaan jaettua, niin torilla tavataan!"

12:54
MTV Uutiset Live: Syntyvyys romahtaa, mutta kannattaako tilannetta korjata? Aluetutkija kertoo, mitä lapsiluvun eteen voidaan tehdä

Ilmaisten ämpärien voiman tiedetään liikkutavan suomalaisia asiassa kuin asiassa. Tämä tiedetään myös Kuopion yliopistollisen sairaalan synnytysosastolla.

Syntyvyys Suomessa on tällä hetkellä historiallisen alhainen, mutta Savon maakuntakeskuksessa yritetään kammeta vauvaluvut nousuun tutulla tempauksella. Kaikille tänä vuonna Kuopion yliopistollisessa sairaalassa synnyttäville jaetaan keltainen ämpäri.

Väritys tulee Savon vaakunasta. Lisäksi ämpärissä on mustalla tekstillä aihetunniste #savossasyntynyt.

Ämpäreitä on painettu kunnianhimoiset 2020 kappaletta. Viime vuonna väkilukuaan kasvattaneessa Kuopiossa syntyi 1 987 lasta, kertovat Tilastokeskuksen ennakkotiedot.

Kirittävää siis riittää, jos kaikki ämpärit aiotaan saada jakoon.

– Tavoitteemme on, että nyt ylitetään yli kahden tuhannen raja. Äidit ovat vastaanottaneet ämpäreitä positiivisin mielin. Tämän vuoden aikana, tähän päivään mennessä synnytysosastollamme on syntynyt 269 lasta, kertoo apulaisosastonhoitaja Sanna Karhunen.

Twitterissä omasta ämpäristään iloitsee nimimerkki Maria Ilona:

Juhlajuoma mukaan

Aiemmin synnyttäjät ovat saaneet vauvan lisäksi kotiinviemisiksi alkoholittoman juhlajuoman – jonka nyt saa otettua mukaansa kätevästi ämpärissä.

Karhusen mukaan ämpäritempauksen idea näki päivänvalon hoitajien kahvipöytäkeskustelussa.

– Suomalaiset tiedetään ämpärihulluksi kansaksi, joten nyt jokainen vastasyntynyt saa elämänsä ensimmäisen ämpärin jo synnytysosastolla. Meillä on täällä uudet hienot tilat ja toivotamme oikein lämpimästi tervetulleeksi kaikki synnyttäjät, Karhunen sanoo.

– Ja jos kaikki 2020 ämpäriä saadaan jaettua tänä vuonna, niin torilla tavataan, apulaisosastonhoitaja nauraa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.