Synnynnäinen temperamentti näkyy aikuisiän liikuntamäärissä, kertoo tuore tutkimus – kielteisiin tunteisiin kallellaan olevat miehet liikkuvat vähemmän

Miten saada liikunta osaksi arkea? 9:34
Video: Huomenta Suomessa keskustellaan siitä, miten liikunta saadaan osaksi arkea.

Synnynnäinen temperamentti näkyy aikuisiän liikuntamäärissä. Gerontologian tutkimuskeskuksen ja Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan tuoreesta tutkimuksesta ilmenee, että herkkyys erilaisille aisti- ja tunnekokemuksille on yhteydessä sekä naisten että miesten runsaampaan liikkumiseen.

Kielteisiin tunteisiin, kuten turhautumiseen ja epämukavuuden tunteisiin, taipuvaiset miehet liikkuvat vähemmän.

Temperamentti on synnynnäinen ja melko pysyvä reagointi- ja käyttäytymistapojen kokonaisuus. Temperamentti tulee esille esimerkiksi siinä, miten erilaiset aistiärsykkeet vaikuttavat mielialaan.

Miehillä kielteisten tunteiden kokeminen yhdistyi vähäisempään liikunnan määrään

–  Tutkimuksessamme naiset, jotka havaitsevat herkästi erilaisia ympäristön yksityiskohtia ja niiden vaikutuksen omiin tunnetiloihinsa, liikkuvat vapaa-ajallaan useammin, sanoo liikuntatieteellisen tiedekunnan tohtorikoulutettava Jenni Karvonen tiedotteessa.

Hänen mukaansa sama herkkyys oli miehillä yhteydessä runsaampaan kuormittavan liikunnan harrastamiseen ja säännölliseen luonnossa liikkumiseen.

–  Miehillä kielteisten tunteiden kokeminen yhdistyi vähäisempään liikunnan määrään ja säännölliseen penkkiurheiluun, Karvonen sanoo.

Tutkimus perustuu vuodesta 1968 lähtien samoja henkilöitä seuranneen Lapsesta aikuiseksi -pitkittäistutkimuksen aineistoon. Tutkimuksessa hyödynnettiin tutkimuksen kahta viimeisintä tiedonkeruuvaihetta, joiden aikana tutkittavat olivat 42- ja 50-vuotiaita.

Lue myös:

    Uusimmat