Synnyitkö toukokuussa vai tammikuussa? Näin syntymäaikasi vaikuttaa elämääsi

Kuukausia ei kannata tuijottaa sokeasti, sillä lapseen vaikuttavat monet tekijät. Alustavasti kuitenkin vaikuttaa siltä, että talvella syntyminen vaikuttaa myös ihmisiin.

Eikö horoskooppi pitänyt taaskaan paikkaansa? Astrologia voi olla puppua, mutta syntymävuodenajalla voi todella olla jotakin tekemistä ihmisen persoonallisuuden kanssa, kertoo Time-lehti.

Vaikka syntymäpäivä olisi merkityksetön, osa tutkijoista on sitä mieltä, että syntymävuodenaika voi vaikuttaa ihmiseen. Syntymättömään lapseen vaikuttavat lukuisat tekijät aina äidin ruokavaliosta lähtien.

Vuodenaikoihin liittyvät virukset, kuten influenssa, voivat vaikuttaa äidin terveyteen ja sikiön kehitykseen. Jos lapsi saa alkunsa talvella, kun päivät ovat lyhyitä ja yöt sitäkin pidempiä, äiti voi kärsiä kaamosmasennuksesta ja matalista serotoniinitasoista, jotka voivat vaikuttaa myös vauvan elämään.

Eräässä vuoden 2010 hiirenpoikasia tutkineessa selvityksessä havaittiin, että simuloidun talviaikaisen valaistuksen alla syntyneet ja kasvaneet hiirenpoikaset tottuivat huonommin kesän valoon, ja ne osoittivat huonompia ruoka- ja liikuntatapoja. Kesäajan valossa syntyneet poikaset sen sijaan tottuivat talviseen valoon ongelmitta.

Tuloksia on yritetty siirtää ihmisiin erilaisissa selvityksessä, ja alustavasti vaikuttaa siltä, että talvella syntyminen todella vaikuttaa myös ihmisiin. Kuukausia ei kuitenkaan kannata tuijottaa sokeasti, sillä lapseen vaikuttavat monet tekijät. Pelkän syntymäkuukauden perusteella ei voi päätellä tarkasti, millainen ihmisestä tulee.

Näin vuodenaika vaikuttaa!

Kevät

Maalis–toukokuussa syntyneet ihmiset saattavat olla yleisesti optimistisempia elämänsä suhteen. Myös masennus kuitenkin vaanii heitä useammin kuin muita. Aihetta tutkittiin Isossa-Britanniassa vuonna 2012.

Kesä

Kaamosmasennus ei todennäköisesti vaivaa kesällä syntyneitä. Kesä–elokuussa syntyneet henkilöt ovat optimisteja, mutta heidän mielialansa voi vaihdella äkillisesti. Tästä huolimatta elokuussa syntyneillä todetaan muita vähemmän kaksisuuntaista mielialahäiriötä.

Syksy

Syksyllä syntyneillä on vähemmän masennusta. Nämä lapset ovat saaneet kasvaa äidin vatsassa aikana, kun talven pitkät yöt eivät vielä vaikuta heihin; lisäksi sadonkorjuuaikaan tarjolla on runsaasti ravinteikasta ruokaa.

Talvi

Talvikuukausien aikana syntyneillä lapsilla esiintyy muita enemmän mielenterveyden ongelmia, mutta he eivät ole yhtä ärtyisiä kuin syksyn lapset. Isossa-Britanniassa vuonna 2012 tehdyn tutkimuksen mukaan marraskuun lapsilla esiintyy vähiten masennusta.

Tammi–helmikuussa syntyneistä tulee muita helpommin julkimoita – ainakin, jos uskomme pientä vuoden 2015 selvitystä, jonka mukaan nämä kuukaudet korreloivat luovuuden ja kekseliään ongelmanratkaisun kanssa. 


Lähde: Time.com

***


Lue myös:

    Uusimmat