Syksyn suolaiset piirakat

Leivo viikonlopuksi mehevä piiras kauden raaka-aineista. Suolaiset piirakat kannattaa nyt täyttää kotimaisilla kasviksilla ja metsäsienillä. Jos haluat piirakasta ruokaisamman, lisää kasvisten sekaan pekonia, jauhelihaa tai esimerkiksi poronlihaa.

Syksyllä kasvikset ovat sekä tuoreita että edullisia – käytä niitä reilusti! Makuja-kokkien mehevä kaalipiiras on yksinkertainen ja herkullinen kasvispiiras.

Suolainen fetajuusto ja makea porkkana sopivat täydellisesti yhteen. Arjan hurmaavaa porkkana-fetapiirakkaa kannattaa ehdottomasti kokeilla!

Sadonkorjuupiiras

Pohja:
100 g Pirkka leivontamargariinia
2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl Pirkka ruisjauhoja
1 tl Pirkka pizzamaustetta
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 dl vettä

Täyte:
1/2 pkt (à 300 g) Pirkka parsakaalinuppuja
2 (200 g) porkkanaa
1 (200 g) paprika
1 (100 g) sipuli
1 rkl siirappia
noin 80 g Amerikan pekonia
1/2 dl basilikaa hienonnettuna
1/2-1 tl kuivattua rakuunaa
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
2 kananmunaa
1 tlk (150 g) ranskankermaa
1 dl Pirkka kevytmaitoa
2 dl Pirkka emmentaljuustoa raastettuna

Nypi kylmä rasva, vehnä- ja ruisjauhot, pizzamauste sekä leivinjauhe keskenään. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Voitele piirasvuoka (halkaisija 30 cm) ja painele taikina sen pohjalle ja reunoille. Paista pohjaa 225-asteessa 10 minuuttia.

Paloittele parsakaalinuput. Kuori ja raastaporkkanat karkeaksi raasteeksi. Kuutioi paprika ja hienonna sipuli. Suikaloi pekonit ja ruskista ne pannulla. Lisää kasvikset. Kypsennä noin 5 minuuttia. Mausta seos siirapilla, yrteillä, suolalla ja pippurilla.

Sekoita munat, ranskankerma, maito ja juustoraaste keskenään. Levitä kasvisseos esikypsennetyn piiraspohjan päälle ja kaada päälle muna-maitoseos.

Kypsennä piirasta 200 asteessa uunin alatasolla 20-25 minuuttia.

Teetä ja sienipiirakkaa

Suolainen sienipiirakka maistuu kahvipöydässä tai illanistujaisissa. Syksyn paras piirakka syntyy metsäsienistä, mutta myös kaupan tuoreet herkkusienet sopivat piirastäytteisiin. Sienten mietoa makua ei kannata peittää liian voimakkailla mausteilla.

Tuoreet yrtit korostavat täydellisesti sienten makua. Makua ja täyteläisyyttä piiraisiin saat kuorruttamalla piiraat juustolla tai lisäämällä esimerkiksi yrttituorejuustoa täytteeseen.

Perunapohjainen kantarellipiirakka on kevyempi vaihtoehto perinteiselle piirakalle. Akin on puolestaan perinteistä sienipiirasta täyttävämpi vaihtoehto.

Arjan sienipiiraat

16-20 kpl

1 pkt ruistaikinaa (500 g)

Täyte:
2 rkl voita
1 l tuoreita metsäsieniä
3 dl Riisi+ohra suurimoseosta kypsänä
2 sipulia
2 keitettyä munaa
2-3 tl yrttisuolaa
1 tl rakuunaa
1 tl mustapippurirouhetta
100 g tuorejuustoa
200 g ranskankermaa (1 tlk)
1 rkl sitruunamehua
1 dl tuoretta tillisilppua (tai 1 rkl kuivattua)

Voiteluun: kananmunaa

Ota taikina sulamaan ja valmista sillä aikaa täyte.

Keitä 1 dl Riisi+ohra suurimoseosta (puuro tai irtonainen sopivat molemmat) lähes kypsiksi noin 0,5 litrassa kasvislientä. Kuullota sillä aikaa sieniä ja hienonnettua sipulia voissa kasarissa.

Lisää seokseen munahakkelus ja muut täytteen ainekset ja mausta mieleiseksi. Lisää joukkoon keitetyt suurimot.

Kauli sulaneet taikinalevyt puolta isommiksi. Painele taikinasta pohjia pyöreällä muotilla tai juomalasilla. Kauli pohjat ohuiksi pyöreiksi piiraspohjiksi. Tai jaa kumpikin taikinalevy 10 palaan ja painele sormin tai pulikalla paloista pieniä piiraspohjia.

Levitä niiden päälle täytettä noin 0,5 cm:n kerros, jätä reunat vapaiksi. Rypytä piiraiden reunat karjalanpiirakoiden tapaan. Voitele reunat munalla. Voit tehdä piiraat myös pieniin matalareunaisiin piirasvuokiin, tällöin ei tarvitse rypyttää.

Paista 225 asteisen uunin alatasolla noin 20 minuuttia kauniin värisiksi.

VINKKI: Voit kokeilla sienien tilalle kasviksia.

Ruokaisa piiras pitää nälän loitolla

Jos kasvispiirakka tuntuu liian kevyeltä, lisää täytteeseen kinkkua, jauhelihaa, broileria tai syksyllä riistaa. Maukas maistuu raikkaan salaatin kera. Mehevyyttä piiraalle antaa munamaito.

Poro-purjopiiras

1 pkt (400 g) Pirkka rukiista piirakkataikinaa (pakaste)

Täyte:
1 purjo
1 dl persiljaa hienonnettuna
1 dl timjamia hienonnettuna
150 g Pirkka emmentalia raastettuna
1 rs (200 g) herkkusieniä
1 rkl öljyä
1 rs (150 g) poron kylmäsavurouhetta

Munamaito:
3 kananmunaa
1 tlk (2 dl) ruokakermaa
1 dl maitoa
1/2 tl mustapippuria

Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Valmista ensin täyte. Hienonna halkaistu, huuhdottu purjo ja tuoreet yrtit. Raasta juusto. Paloittele herkkusienet.

Kiehauta purjo ja herkkusienet paistokasarissa tilkassa öljyä. Nosta pannu liedeltä ja anna hetken jäähtyä. Lisää joukkoon hienonnetut yrtit, savupororouhe ja puolet juustoraasteesta.

Kauli sulanut taikina jauhotetulla leivinpöydällä pyöreäksi levyksi ja nosta levy kaulimen avulla piirakkavuokaan (halkaisija noin 30 cm). Painele levy vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohja haarukalla ja paista 200 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 10 minuuttia.

Vatkaa munien rakennerikki. Sekoita joukkoon ruokakerma ja maito. Mausta ripauksella mustapippuria.

Ota esipaistettu pohja uunista. Levitä pohjalle poro-purjo-sieniseos. Kaada päälle munamaito ja ripottele pinnalle loput juustoraasteesta.

Jatka paistamista uunin alatasolla noin 30 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja pinta saanut kauniin ruskean värin. Tarjoa lämpimänä iltapalana tai lounasruokana salaatin kanssa.

Teksti: MTV3

Kuvat: Ruokakesko ja Myllyn Paras Oy

Lue myös:

    Uusimmat