Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Syksyn sienisadosta riittää säilöttäväksi

Julkaistu 07.09.2001 10:06

Suomessa kasvaa satoja syötäväksi kelpaavia sienilajeja, jotka odottavat poimijaansa syksyisen metsän siimeksessä. Syksyn tullen ruokapöytäämme kuuluvat varsinkin tatit, kantarelli, rouskut, suppilovahvero, vaaleaorakas ja lampaankääpä.

Sienet ovat parhaita tuoreina, mutta säilöminen antaa mahdollisuuden nauttia sieniherkuista ympäri vuoden. Suosituimmat menetelmät ovat pakastaminen ja kuivaaminen, mutta rouskuja syövänä kansana käytämme yhä suolaustakin. Moni valmistaa sienistä myös maukkaita marinadeja.

Kuivaaminen säilyttää maku- ja ravintoaineet

Kuivaaminen on monille sienille ihanteellinen säilöntätapa, sillä maku- ja ravintoaineet säilyvät kuivatuissa sienissä hyvin. Erityisen hyvin kuivattaviksi sopivia sieniä ovat esimerkiksi herkkutatit, mustatorvisieni, suppilo- ja kosteikkovahvero, ukonsieni, lampaankääpä ja miedot haperolajit.

Parhaiten kuivaaminen onnistuu erityisessä sienikuivurissa. Tavallisessa uunissa kuivaaminen sen sijaan on vaikeaa, sillä uuniin ei saa tehokasta ilmankiertoa ja sopivan kuivatuslämpötilan säätäminen on hankalaa. Sieniä voi kuivata myös ritilän päällä pakastimen, jääkaapin tai jonkin muun lämmönlähteen yläpuolella. Hyvin ohutmaltoiset sienet kuten mustatorvisienet ja halkaistut suppilovahverot kuivuvat huoneenlämmössäkin. Kuivausaika riippuu kuivatuspaikasta. Sienikuivurissa kuivuminen kestää 3 - 6 tuntia. Kuivatut sienet säilyvät käyttökelpoisina useita vuosia.

Pakastaminen sopii lähes kaikille sienilajeille, mutta varsinkin mietoja lajeja kuten vahveroita, vahakkaita, orakkaita, tatteja ja valmuskoita kannattaa säilöä pakastamalla. Paras tulos saadaan, kun sienet ensin kuumennetaan omassa liemessään. Raakana pakastetut sienet muuttuvat pitempään säilytettäessä puiseviksi ja vievät lisäksi paljon pakastustilaa.

Rouskut viihtyvät suola- ja etikkaliemessä

Sienten suolaus on vanha säilöntämuoto, joka sopii parhaiten kirpeille rouskuille. Ravitsemuksen kannalta suolaus ei ole erityisen hyvä säilöntätapa, sillä suolasienistä valmistettuun ruokaan jää helposti liikaa suolaa. Suolasienien keittämien ja liotus ennen ruuanvalmistusta taas hävittävät sienten vitamiinit ja kivennäisaineet lähes täysin.

Monien mielestä paras sienisalaatti syntyy kuitenkin suolatuista rouskuista, ja siksi sienten ystävien syystöihin kuuluu myös suolasienten valmistus. Parhaat suolasienet saadaan haaparouskuista.

Sienistä syntyy mausteiseen etikkaliemeen säilöttynä myös maukkaita marinadeja. Marinoitaviksi sopivat parhaiten kovamaltoiset sienet kuten rouskut, haperot, valmuskat, herkkutatit ja lampaankäävät. Sienten lisäksi marinadiin voidaan käyttää myös erilaisia kasviksia, esimerkiksi porkkanaa, paprikaa ja sipulia. Rouskut ryöpätään tai keitetään ennen marinointia, mutta miedotkin sienet on hyvä kiehauttaa säilyvyyden parantamiseksi. Sienimarinadit ovat maukasta tarjottavaa sellaisenaankin, mutta ne käyvät mainiosti myös liharuuan lisäkkeiksi ja salaattiaineksiksi.

Lähde: Finfood


Kokeile vaihteeksi näitä sieniherkkuja:

Syyskesän sienipiirakka

Lämmin kantarellisalaatti
Sieni-perunasalaatti

Kellertävä sieni-porokeitto

Sitruunakantarellit

Hunajainen sienimarinadi

Suppilovahverohillo

Lisää aiheesta:

Mihin käytetty nenäliina heitetään? Kierrätä syysflunssan jätteet oikeinMigreenikohtaus voi olla pitkäkestoisempi kuin monet uskovat – älä lääkitse suurilla särkylääkeannoksillaNämä koirarodut on kielletty monissa maissa – Suomi sallii kaikki"Tyrmäävän hyvää!" – Hanna Sumarin omenapiirakka on helppo leipoaTutkimus selvitti ADHD-lääkityksen hyötyjäAlko kokeili K18-energiajuomien myyntiä – näin siinä kävi
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 20:09
    Kierrätys

    Mihin käytetty nenäliina heitetään? Kierrätä syysflunssan jätteet oikein

  • 18:53
    Migreeni

    Migreenikohtaus voi olla pitkäkestoisempi kuin monet uskovat – älä lääkitse suurilla särkylääkeannoksilla

  • 17:05
    Koirat

    Nämä koirarodut on kielletty monissa maissa – Suomi sallii kaikki

  • 17:02
    Ruoka

    "Tyrmäävän hyvää!" – Hanna Sumarin omenapiirakka on helppo leipoa

  • 14:40
    Lääkkeet

    Tutkimus selvitti ADHD-lääkityksen hyötyjä