Syksyllä menehtynyt Peter von Bagh aavisti kohtalonsa: "Kuolen saappaat jalassa"

Syyskuussa menehtyneen elokuvavaikuttaja Peter von Baghin muistelmateos Muisteja ilmestyy postuumisti tiistaina.

22. syyskuuta saatiin surullinen tieto siitä, että elokuvahistorioitsija ja Sodankylän elokuvajuhlien festivaalijohtaja Peter von Bagh on kuollut. Von Bagh menehtyi 17. syyskuuta 71-vuotiaana. Elokuva-alan renessanssimiehen muistelmateos Muisteja ilmestyi postuumisti tiistaina.  

Teoksen esipuheen von Bagh on allekirjoittanut vain muutama kuukausi ennen kuolemaansa. Hänen kirjoituksestaan onkin aistittavissa pitkään sairastaneen miehen tietoisuus tulevasta.

Muisteja-teos raottaa yleensä elokuvien taakse kätkeytyneen miehen tuntoja, avoimesti.  Peter von Bagh ehti omistautua elämänsä aikana työlleen. Vielä viimeiseen asti hän suunnitteli tulevia töitään ja työmoraalistaan mies kirjoittaa myös teoksessaan.

”Aivan ilmeisesti kuulun niihin jotka kuolevat saappaat jalassa, mitään muuta en osaa edes tehdä kuin töitäni.”

Muisteja-teoksessa hän ylistää myös perhettään ja harmittelee sitä, että ei antanut läheisilleen enempää aikaa. Hän myös harmittelee sitä, että jotkut läheisistä ystävyyssuhteista ovat jääneet matkan varrelle.

”Koen hyvin voimakkaasti tällä kriittisellä ja myöhäisellä hetkellä, että sosiaalisemmin tämä kaikki olisi voinut mennä. Ensin suhteessa perheeseeni. Ja sitten siihen, että tapaan parhaita ystäviäni harvoin, aivan kun en oppisi mitään siitä surusta jota jokainen poistuminen tuottaa.”

Von Bagh ei ole aiemmin kirjoittanut perheestä, mutta Muisteja-teoksessa hän jakaa kiitosta vaimolleen ja koko perheelleen.

”Vaimoni Ritva on ollut paras ja viisain elämänkumppani mitä voin kuvitella. Ritvan ansiota ovat lasten parhaat puolet, millä tarkoitan valmiuksia orientoitua merkityksellisellä tavalla yhä monimutkaisemmaksi muuttuvaan elämään. Kun kertaan omaa kohellustani, en olisi uskonut, että niin suuret parannukset ovat biologisesti mahdollisia. Perheeni jäsenet ovat yrittäneet karsia taipumustani itsesääliin, katkeruuteen tai pitkiin vihoihin.”

”Ritvan ansiota ovat lasten parhaat puolet, millä tarkoitan valmiuksia orientoitua merkityksellisellä tavalla yhä monimutkaisemmaksi muuttuvaan elämään. Kun kertaan omaa kohellustani, en olisi uskonut, että niin suuret parannukset ovat biologisesti mahdollisia”

Elokuva-alan asiantuntijana muistettu von Bagh oli Sodankylän elokuvajuhlien festivaalijohtaja ja perustajajäsen. Von Bagh ehti julkaista uransa aikana yli 40 tietokirjaa. Tieto-Finlandia -palkinnon vuonna 2007 pokannut von Bagh on tehnyt myös useita elokuvia ja televisiotuotantoja. 

Jutun lainaukset ovat tiistaina julkaistusta teoksesta Muisteja.

Lue myös:

    Uusimmat