Syksyllä kuolleen Diego Maradonan poika jäljittää Argentiinan sotilasdiktatuurin sieppaamia vauvoja Italiassa – äidit murhattiin heti synnyttämisen jälkeen

Maradona haudattiin Buenos Airesissa – valtava joukko faneja seurasi kadulla, kun suuruuden arkku saapui haustausmaalle 2:28

Miksi Diego Armando Maradona haluaa kerätä dna-näytteitä Italiassa? Selvittääkseen Argentiinan oikeistolaisen sotilasjuntan rikoksia. Kyse todellakin on Diego Armando Maradonasta, tosin viime marraskuussa kuolleen maailman yhden tunnetuimman jalkapalloilijan samannimisestä pojasta.

Argentiinaa 1970- ja 80-luvuilla terrorisoinut sotilasdiktatuuri tappoi noin 30 000 poliittiseksi vihollisekseen katsomaa ihmistä salaisissa kidutuskeskuksissa tai ”kuolemanlennoilla”, joilla diktatuuri heitti valtamereen hakkaamiaan, kiduttamiaan ja huumaamiaan mutta vielä elossa olevia vankejaan.

Kadonneiden ja tapettujen joukossa oli vastasynnyttäneitä naisia. 1976-1983 maata piinanneen diktatuurin tarkoitus nimenomaan oli pitää naiset hengissä, kunnes he olivat synnyttäneet.

Siepattuja lapsia noin 500

Tapettujen naisten vastasyntyneitä lapsia, arviolta ainakin 500, annettiin muun muassa diktatuurin upseerien lapsettomiin perheisiin.

Lapsista on tähän mennessä löydetty 130, kertoo Argentiinan pääkonsuli Roomassa, Ana de la Paz Tito.

Argentiinan hallitus uskoo, että ehkä kymmeniä lapsia päätyi Italiaan.

Nyt Italiassa heitä haluaa jäljittää Diego Armando Maradona jr.. 35-vuotias Maradona jr. kampanjoi nykyään nelikymppisten vastasyntyneinä siepattujen löytämiseksi muun muassa somessa ja radiossa, ja vetoaa ihmiisä antamaan dna-naytteitään. Testejä tehdään jo ainakin Roomassa ja Madridissa Espanjassa.

Jatkaa isänsä kamppailua lasten löytämiseksi

– Kadonneiden tragedia on ihmiskunnan historian yksi synkimmistä hetkistä. Olen hyvin ylpeä, että voin auttaa Argentiinan viranomaisia ja järjestöjä tässä tärkeässä hankkeessa ja jatkaa isäni kamppailua uhrien sukulaisten rinnalla, Maradona jr. sanoo.

Italiasta muutti Argentiinaan miljoonia ihmisiä paremman elämän perässä 1850-luvulta 1940-luvulle.

Maaliskuussa Argentiinan hallitus ja tunnetuin kadonneiden omaisia edustava järjestö Plaza de Mayon isoäidit käynnistivät kansainvälisen kampanjan siepattujen jäljittämiseksi. Järjestö perustettiin kohta sotilasjuntan valtaannousun jälkeen, vuonna 1977.

Poika jäljittää lapsia Italiassa

Maradona jr. on jalkapallofanien jumaloiman pelaajan ja napolilaisen laulajan Cristiana Sinagran vuonna 1986 syntynyt avioton poika, jonka Maradona tunnusti vasta vuonna 2016. Italiassa asuva Maradona jr. on nykyään Italian ja Argentiinan kansalainen.

Hän sai Argentiinan passin maaliskuussa, ja sen antamistilaisuudessa ylisti isänsä jalkapallosaavutuksia ja ponnisteluja diktatuurin sieppaamien lasten löytämiseksi. Samalla hän sanoi aina tunteneensa olevansa puoliksi napolilainen ja puoliksi argentiinalainen.

Maradona jr. itsekin pelasi jalkapalloa, jopa yhden ottelun Italian alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa. Isä-Maradona puolestaan pelasi parasta seurajalkapalloaan Napolissa 1984–1991 ja nousi vähintään pyhimyksen asemaan, mutta päätyi paikallisen mafian kanssa liian hyviin väleihin.

Asiasta uutisoi muun muassa brittimedia The Guardian.

Lue myös:

    Uusimmat