Syksy on parasta istutusaikaa

Syksy tarjoaa parhaat mahdolliset olosuhteet taimien kasvuunlähtöön. Puutarha- ja viheralan ammattilaiset ovat tämän oivaltaneet ja siksi useilla viheralueilla tehdäänkin parasta aikaa kuumeisella kiireellä uusia istutuksia. Monelta puutarhaharrastajalta syksy sen sijaan on istutusajankohtana jäänyt aivan turhaan unohduksiin.

Miksi syksy sopii istutukseen?

Syksyn olosuhteet sopivat hyvin istutukseen, sillä maa on silloin kosteampaa kuin keväällä eivätkä auringon paahde ja kuumuus rasita kasveja. Kastelua ei tarvita yhtä paljon kuin keväällä ja selvitään vähemmällä työllä. Puutarhan kevätkiireitä kannattaa muutenkin helpottaa siirtämällä istuttaminen syksyyn ja keskittymällä alkukesästä muihin pihatöihin.

Syysistutuksen tulokset näkyvät seuraavana keväänä, kun taimet ovat valmiina lähtemään nopeaan kasvuun heti roudan sulamisen jälkeen. Kevään ja alkukesän puutarhajuhlat saavat näyttävät puitteet kun perennat ja pensaat on kevään sijasta istutettu jo edellisenä syksynä.

Syysistutuksiin on tarjolla laaja valikoima taimia - taimitarhojen kesän "sato" on parhaimmillaan. Syksyllä kannattaakin kysellä uudelleen niitä kasvilajeja, jotka kevätruuhkassa pääsivät loppumaan. Syksyllä puutarhamyymälöissä on myös kevättä enemmän aikaa neuvoa asiakkaita kasvivalinnoissa.

Istutusviikkojen tapahtumat muistuttavat syysistutuksen eduista

Syksyn Istutusviikot käynnistyivät syyskuun 1. päivä . Niiden päättymiselle ei ole määritelty tarkkaa aikaa, sillä istuttaa voi periaatteessa niin kauan kun maa ei ole jäässä. Istutusviikkojen aikana alan yrittäjät järjestävät eri puolilla maata tapahtumia, joissa syysistutuksen etuja yritetään tuoda mahdollisimman tehokkaasti esille. Tapahtumia on monenlaisia: neuvontatilaisuuksia, retkeilyjä, istutustapahtumia, taimenvaihtoa, puutarhamyymälän tarjouksia, nimikkopuiden istutuksia, pihatalkoita ym.

Huomiota syysväreihin

Kasvivalinnoissa tulee usein - osin tiedostamattaan - suosineeksi kasveja, jotka ovat näyttävimmillään ostohetkellä. Koska suomalaiset edelleen ostavat suurimman osan taimista keväällä, käy helposti niin, että piha kukkii komeasti koko alkukesän ja on jo loppukesästä väritön ja ankea. Istutusten jaksottaminen koko kesälle varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn auttaa varmistamaan, että myös kevätkukinnan jälkeen pihasta löytyy värejä, loistoa ja ihailtavaa.

Oikeilla kasvivalinnoilla pihaan saa myös pitkään kestävän syksyisen väriloiston. Puut, pensaat ja perennat hehkuvat syksyllä kaikissa ruskan väreissä. Jos arvostaa ruskan värejä ja haluaa pihalleen juuri tietynlaisia sävyjä, puutarhamyymälään on suunnistettava syksyllä. Kasvien syysväri vaihtelee yksilöittäin erityisesti puilla ja pensailla, joiden valinta on tehtävä silloin, kun värit ovat nähtävillä.

Jos haluaa teettää pihasuunnitelman, nyt on juuri oikea aika olla liikkeellä. Ammattisuunnittelijoiden työhuippu on keväällä, mutta vielä tässä vaiheessa he voivat ottaa uusia töitä vastaan.

Istutusvinkkejä

*Taimet kastellaan perusteellisesti niin, että maa kastuu koko juuriston syvyydeltä.

*Kastele kuivalla säällä kerran, pari viikossa runsaalla vedellä.

*Jotta vesi menisi juuristolle eikä valuisi pois, taimen ympärille tehdään loiva kastelusyvennys.

*Ennen talvea kuoppa tasoitetaan, sillä jäätyvä vesi voi vahingoittaa kasvia.

*Savimaalla ja notkelmissa liika vesi voi tuottaa ongelmia. Savimaa salaojitetaan ja taimet istutetaan loivaan kumpuun.

*Hiekan, kuorikkeen tai muun karkean aineksen lisäys maahan helpottaa veden imeytymistä maahan ja tekee maan ilmavaksi.

*Lähes kaikki monivuotisten kasvien taimet ovat astiataimia. Niitä voi istuttaa varhaiskeväästä myöhäissyksyyn eli silloin kun maa on sula.

*Poista ruukku tai pussi ennen istutusta multaan.

*Astiataimia ei yleensä leikata istutettaessa.

*Paakkutaimien verkkoa ei poisteta, se maatuu aikanaan. Avaa kuitenkin kiristävät solmut.

*Paljasjuuriset aitataimet myydään tavallisesti 10 taimen nipuissa. Juuret on kiedottu kosteaan turpeeseen ja muovipussiin. Aitataimet istutetaan lehdettöminä keväällä tai syksyllä.

*Useimpien pensaiden versot leikataan oksasaksilla noin 10-20 senttiä versojen haaroittumiskohdan yläpuolelta. Leikkaus varmistaa pensaan haaroittumisen alhaalta saakka.

*Havukasveja ja alppiruusuja ei leikata.

Lue myös:

    Uusimmat