Sveitsin karu linjaus osui NHL-lupaukseen kipeästi – "Emme halua, että kukaan poimii rusinoita pullasta"

Sveitsillä tyly linja kieltäytymisiin – MM-kisoihin tai vuosiksi pannaan 3:02
Sveitsillä on tyly linja MM-kisoista kieltäytyjiä kohtaan. Päävalmentaja Patrick Fischer kertoo miksi.

Sveitsin tarina viime vuosilta on noudattanut samaa kaavaa: ensin loistava alkusarja, sitten puolivälierissä ulos. Ja taas näyttää hyvältä – ainakin vielä.

Vahvaa nousua kiekkomaailman huipulle tehnyt Sveitsi on tänä vuonna saanut MM-kisoihin mukaan seitsemän kymmenestä NHL-pelaajastaan – se on ylivoimaisesti suurin prosentti kaikista Euroopan huippumaista.

Chicago Blackhawksin Philipp Kurashev kertoo pelaajien olevan ylpeitä edustaessaan kotimaataan. Siksi he haluavat mukaan kisoihin aina, kun mahdollista.

– Olemme hyvin ylpeitä kotimaastamme. Aina kun voi pelata Sveitsille, me tartumme siihen. On upeaa nähdä kaikki fanit katsomossa. Pelaamme heille, omalle maallemme ja on suuri kunnia pelata täällä. Nautimme siitä ja siksi tulemme tänne, Philipp Kurashev sanoo.

Taustalla on muutakin kuin vain kunnia. Sveitsin jääkiekkoliiton muutama vuosi sitten tekemä linjaus velvoittaa pelaajat mukaan maajoukkueeseen kutsun käydessä. Jos kieltäytyy, seurauksena on kolmen vuoden porttikielto kaikkeen maajoukkuetoimintaan. 

Esimerkiksi Rögleä edustava Dallas Starsin ykköskierroksen NHL-varaus Lian Bichsel on tämän myötä sivussa vuoden 2026 olympialaisista ja MM-kotikisoista, koska kieltäytyi osallistumasta nuorten MM-kisoihin.

Oli linjauksesta mitä mieltä tahansa. tämä puheenvuoro kannattaa kuunnella.

– Emme halua, että kukaan poimii rusinoita pullasta tulemalla vain olympialaisiin tai kotikisoihin. Joku sitoutunut pelaaja ei välttämättä mahtuisi mukaan, jos joku muu haluaa juuri niihin kisoihin, perustelee päävalmentaja Patrick Fischer.

– Sääntö on pelaajia varten ja siksi melkein kaikki ovat aina mukana. He myös haluavat tulla.

– Meillä oli 7–9 vuotta sitten ongelmia, kun pelaajat eivät aina tulleet maajoukkueeseen. Emme ole niin suuri maa. Jos liian monet kieltäytyvät, saamme jalkeille vain puolikkaan joukkueen, Fischer sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat