Suurlakkoilu kannatti! Ranskan hallitus on valmis tekemään parannuksia kiisteltyyn eläkeuudistukseen

Ranskan hallitus on valmis tekemään parannuksia kiisteltyyn eläkeuudistukseen laajojen lakkojen keskellä, presidentti Emmanuel Macronin kanslia kertoi ennen keskiviikkoisia neuvotteluja.

Hallitus ei kuitenkaan suostu taipumaan ammattiliittojen vaatimuksiin siitä, että eläkelakiuudistus peruttaisiin täysin.

Muun muassa maan julkisen liikenteen rampauttaneet lakot jatkuivat keskiviikkona jo neljättätoista päivää.

Pääministeri Edouard Philippe on sanonut aikovansa puskea eläkeuudistuksen läpi vastustuksesta huolimatta. Hänen mukaansa uusi eläkejärjestelmä on reilumpi ja parantaa esimerkiksi naisten eläkkeitä.

Eläkeuudistus poistaisi 40 erillistä eläkejärjestelmää yhtenäistämällä niitä. Osa erillisistä eläkeratkaisuista on tähän saakka tarjonnut varhaiseläkeratkaisuja ja muita etuuksia julkisten alojen työntekijöille, kuten veturinkuljettajille ja satamatyöläisille.

Uudistuksen myötä monien ihmisten eläkeikä voisi nousta 62 vuodesta 64 vuoteen.

Keskiviikkona julkaistun mielipidemittauksen mukaan lähes 60 prosenttia vastaajista vastustaa eläkeuudistusta. Määrä on noussut kahdeksalla prosenttiyksiköllä viime viikosta.

Moni toivoisi kiistaan aselepoa joulun ajaksi

Tiistaina yli 600 000 ihmistä osoitti mieltään ympäri Ranskaa. Tämä oli jo kolmas uudistusta vastustanut suurmielenosoitus joulukuun alun jälkeen, jolloin lakot alkoivat.

Ammattiliitot ovat varoittaneet jatkavansa lakkoja tarvittaessa joulun yli. Julkisen liikenteen lakot ovat iskeneet pahiten Pariisiin ja muihin suurkaupunkeihin, mutta vaikuttaneet myös pitkän matkan juniin ja tämän vuoksi uhanneet myös ihmisten joulunajan liikkumista.

Ministerit ovat soimanneet viime päivinä ammattiliittoja siitä, että lakot vaarantavat ranskalaisten joululomasuunnitelmat.

Toisen mielipidemittauksen mukaan 69 prosenttia haluaisi eläkekiistaan "aselevon" joulun ajaksi, joskin 62 prosenttia kertoi myös tukevansa lakkoja.

Maan raideliikenteestä vastaava valtion omistama raideliikenneyhtiö SNCF on varoittanut, että raideliikenne ei normalisoidu jouluksi, jos lakot eivät pian lopu.

Lakot ovat vaikuttaneet myös moniin muihin julkisiin palveluihin ja monet yliopistot ovat esimerkiksi peruneet tai lykänneet loppuvuoden tenttejä. Myös Pariisissa sijaitsevat Garnierin ja Bastillen oopperat joutuivat jälleen keskiviikkona perumaan esityksensä.

Neuvotteluiden on määrä jatkua torstaina.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja