Ranskalaiset lakkoilleet jo lähes kaksi viikkoa – eläkeuudistuksesta vastannut valtiosihteeri eroaa palkkaskandaalin vuoksi

Macronin kaavailema eläkeuudistus suututtaa työntekijöitä - suurlakot lamauttavat Ranskaa 2:00
Uutisissa aiemmin: Eläkeuudistus suututti Ranskan työntekijöitä

Laajojen lakkojen rampauttamassa Ranskassa maan eläkeuudistuksesta vastannut Jean-Paul Delevoye eroaa palkkaskandaalin vuoksi, kertoo maan presidentinkanslia.

Delevoyen luotsaama uudistus on suivaannuttanut ammattiliitot, jotka ovat jatkaneet laajoja lakkojaan jo lähes kahden viikon ajan. Lakot jatkuivat tänään kahdettatoista päivää.

Presidentinkanslian mukaan Delevoye jättää tehtävänsä, koska hän ei kertonut korkeapalkkaisesta yksityisen sektorin työpaikastaan, joka hänellä on ollut valtiollisten tehtäviensä lomassa.

13 työtehtävää yksityisellä sektorilla ilmoittamatta

Delevoye myönsi viikonloppuna, ettei hän ilmoittanut tuoreessa varallisuusselvityksessään yhteensä 13:sta yksityisen sektorin tehtävästään. Niistä osa on ollut palkallisia. Hänen olisi pitänyt kertoa saamansa tulot vuonna 2013 voimaan astuneen lain mukaisesti. Laki pyrkii lisäämään poliittista läpinäkyvyyttä.

Hänelle maksettiin esimerkiksi lähes 5 400 euroa kuussa koulutukseen keskittyvän Parallaxe-ajatushautomon puheenjohtajan tehtävästä.

Presidentinkanslian edustajan mukaan valtiosihteeri ei olisi pyrkinyt vilpillisyyteen, kun jätti nämä tuloerät ilmoittamatta. Delevoye on sanonut maksavansa nämä vuoden 2017 syyskuusta lähtien kertyneet, yli 120  000 euron suuruiset summat takaisin.

Delevoye kertoi uutistoimisto AFP:lle antamassaan lausunnossa, että ammattiliittojen ja oppositiojohtajien ”väkivaltaiset hyökkäykset” ovat sabotoineet hänen uskottavuutensa. Hänen mukaansa nämä tahot ovat yrittäneet saada "elintärkeän eläkeuudistuksen huonoon valoon".

Presidentti Emmanuel Macronin kanslian mukaan Delevoyelle pyritään saamaan seuraaja mahdollisimman pian.

Mittavat ruuhkat seisauttivat Pariisin

Ranskalaisten joulusuunnitelmat ovat olleet uhattuna, kun eläkeuudistuksesta närkästyneet ammattiliitot ovat lakkoilleet.

Lakot ovat kurittaneet erityisesti maan julkista liikennettä. Viime päivinä vain kolmasosa Ranskan pitkän matkan TGV-junista on ollut liikenteessä.

Pariisissa lakot ovat seisauttaneet julkisen liikenteen lähes täysin. Metroliikenne on ollut lähes pysähdyksissä, ja esikaupunkialueille suuntautunut julkinen liikenne on ollut lamaannuksissa.

Ammattiliitot ovat suunnitelleet laajoja mielenosoituksia huomiselle ja vaatineet hallitusta hylkäämään uudistuksen, joka pakottaisi miljoonat pysymään työelämässä pidempään ennen eläköitymistä. Lakkoihin on osallistumassa myös opettajia, sairaalatyöntekijöitä ja muita julkisten alojen työntekijöitä.

Hallitus poistaisi eläkeohjelmia ja nostaisi eläkeikää

Hallituksen ehdottama eläkeuudistus poistaisi yli 40 erillistä eläkejärjestelmää. Osa näistä on tarjonnut varhaiseläkeratkaisuja ja muita etuuksia julkisten alojen työntekijöille, kuten junankuljettajille ja satamatyöläisille.

Lakiuudistuksen viime viikolla esitellyt pääministeri Edouard Philippe arvioi sunnuntain Le Parisien -sanomalehdessä, että monet jouluna perheensä luo matkustavat eivät katso hyvällä, jos eivät pääse matkaan. Hän kehotti ammattiliittoja myös "ottamaan vastuun".

Myös maan ympäristöministeri Elisabeth Borne on soimannut ammattiliittoja siitä, etteivät ne kunnioita vuoden loppuun kohdistuvia juhlia, vaikka lakkoilu onkin hänen mukaansa laillista. Borne sanoi France 2 -televisiokanavalle, että olisi vastuutonta, jos liittojen johtajat "pilaisivat lomat".

Maan raideliikenteestä vastaava valtion omistama rautatieliikenneyhtiö SNCF on varoittanut, ettei raideliikennettä saada palautettua normaaliksi ennen joulua, jos lakot eivät pian lopu.

Pääministeri Philippe on myös ehdottanut, että laissa määrätyn 62 vuoden eläkeiän mukaisesti työnsä jättävät saisivat aiempaa pienempää korvausta. Suurempaa korvausta saisi, jos suostuisi eläköitymään nyt ehdotetussa 64 vuoden iässä. Ehdotus sai maltillisempiakin ammattiliittoja liittymään työtaisteluun. 

Lue myös:

    Uusimmat