Sähköyhtiö katkaisi sähköt tuhansilta ihmisiltä Ranskan jättilakkojen tukitoimena – pääministeri uhkaa silti puskea kiistellyn eläkeuudistuksen läpi

Ainakin kymmenet tuhannet ihmiset ovat marssineet tänään Ranskassa maassa suututtanutta eläkeuudistusta vastaan.

Poliisi on ampunut kyynelkaasua kohti mielenosoittajia, kertoo muun muassa Independent-lehti.

Eläkejärjestelmää yhtenäistävä ehdotus on suututtanut monet ammattiliitot ja aiheuttanut laajoja lakkoja, jotka ovat kestäneet jo lähes kaksi viikkoa. Ne ovat kohdistuneet muun muassa liikenteeseen.

Sähköoperaattori RTE:n työntekijät katkaisivat tänään sähköt kymmeniltä tuhansilta kotitalouksilta osoittaakseen tukea protesteille. Sähköt olivat poikki lähes 90 000 kotitaloudelta ja työntekijät varoittivat olevansa valmiita katkaisemaan sähköjä tarvittaessa lisää.

Myös Pariisin Eiffel-torni on ollut tänään suljettuna mielenosoitusten vuoksi.

Kadulla on marssinut tänään liikennealan työntekijöiden lisäksi myös muun muassa opettajia ja sairaaloiden työntekijöitä.

Pääministeri uhkaa puskea uudistuksen läpi

Ranskan pääministeri Edouard Philippe sanoo, että hän aikoo puskea läpi Ranskan eläkeuudistuksen vastustuksesta huolimatta. Philippen on määrä tavata keskiviikkona ammattiliittojen edustajia löytääkseen ratkaisun asiaan.

Eläkeuudistus poistaisi 40 erillistä eläkejärjestelmää yhtenäistämällä niitä. Osa erillisistä eläkeratkaisuista on tähän saakka tarjonnut varhaiseläkeratkaisuja ja muita etuuksia julkisten alojen työntekijöille, kuten junankuljettajille ja satamatyöläisille.

Uudistuksen myötä monien ihmisten eläkeikä voisi nousta 62 vuodesta 64 vuoteen.

Eilen eläkeuudistuksesta vastannut valtiosihteeri Jean-Paul Delevoye erosi palkkaskandaalin vuoksi.

Lakot uhkaavat joululiikennettä

Liikennelakkojen arvioidaan aiheuttavan suurta haittaa joululiikenteelle. Maan raideliikenteestä vastaava valtion omistama rautatieliikenneyhtiö SNCF on varoittanut, ettei raideliikennettä saada palautettua normaaliksi ennen joulua, jos lakot eivät pian lopu.

Pariisissa lakot ovat seisauttaneet julkisen liikenteen lähes täysin. Metroliikenne on ollut lähes pysähdyksissä, ja esikaupunkialueille suuntautunut julkinen liikenne on ollut lamaannuksissa.

Moni kansalainen on osoittanut tukea protesteille, mutta toivonut silti tilanteen pikaista ratkaisua.

Paikallisen televisiokanavan RTL:n kyselyssä 62 prosenttia vastaajista kertoi tukevansa lakkoja, mutta lähes 70 prosenttia kertoi myös toivovansa "joulurauhan" solmimista. 

Päivitetty kello 19.40: Täydennetty pidempi versio artikkelista.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja