Mainos

Suurlähettiläs: Ukrainan tilanne eskaloitunut - Venäjällä iso rooli

Suomen Ukrainan-suurlähettilään Arja Makkosen mukaan tilanne Ukrainassa on erilainen kuin vielä keväällä.

– Tilanne on jonkin verran eskaloitunut. Keväällä oli vielä hiljaista poreilua, mutta nyt jonkin verran intensiivisempiä taisteluja on ollut rintamalla ja enemmän pisteitä, joissa taisteluita on käyty, Makkonen sanoo MTV:n Huomenta Suomessa.

Makkonen pitää Venäjän merkitystä separatisteihin vaikuttamisessa ja rauhoittamisessa suurena.

– Ainahan sielläkin on erilaisia separatistiryhmiä ja kaikki eivät ole kontrollissa, mutta uskoisin kyllä, että Kremlillä on vaikutusta siihen mitä separatistit sanovat, puhuvat ja tekevät. 

Makkonen korostaakin Venäjän roolia neuvotteluiden eteenpäin saamisessa. 

– Jonkinlaista virettä on kuitenkin olemassa, että tilannetta saataisiin rauhoitettua, mutta lopputulos jää vain nähtäväksi. En heittäisi kuitenkaan vielä toivoa, Makkonen sanoo. 

Mitä seuraavaksi?

Krimin valtauksen jälkeen Venäjän seuraavia aikeita Ukrainassa on arvioitu. Makkosen mukaan Venäjällä Ukrainan ei toivota lähenevän EU:n kanssa tai sen liittyvän mihinkään läntisiin järjestöihin, eteenkään Natoon. 

– Peruskysymys on varmasti Venäjän aseman pönkittäminen ja etenkin entisen Neuvostoliiton alueella saada Venäjän vaikutusvaltaa takaisin ja paluuta etupiiriajatteluun. 

Minskin sopimuksen toimeenpano ei ole onnistunut siten kuten asiasta sovittiin. Makkonen nostaa esiin kuitenkin myös positiivisia puolia.

– Vankeja on vaihdettu. Ei kaikkia, mutta huomattavia määriä. Sitä kautta kommunikaatiokanavat pysyvät auki. 

Sisäisiä haasteita

Ukrainan sisällä korruptio on yksi isoimmista sisäpolitiikan haasteista. Makkonen odottaakin seuraavaksi konkreettisia tuloksia sillä saralla.

– Tekijöiden pitää saada seuraavaksi rangaistuksia, ei pelkkiä pidätyksiä tai onnistuneita maastapakoja. 

Ukrainassa levottomuudet ovat näkyneet myös sisäisinä muuttoina ja pakolaisuutena. 

– Etenkin isoimmissa kaupungeissa on yhteensä satoja tuhansia sisäisesti siirtyneitä pakolaisia, joille pitää hankkia majoitusta ja lapsille kouluja. Talvi on myös tulossa, silloin tilanne on ihan toinen kuin kesällä, Makkonen sanoo. Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.