Suurin osa suomenruotsalaisista haluaisi nähdä RKP:n, SDP:n ja kokoomuksen hallituksen, kertoo Åbo Akademin kysely

Henriksson: Kehitysapuleikkaukset voivat vaarantaa Suomen maineen 4:44
Kehitysapuleikkaukset voivat vaarantaa Suomen maineen sanoo, RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson

Suurin osa suomenruotsalaisista haluaisi nähdä hallituksessa RKP:n, SDP:n ja kokoomuksen, ilmenee Åbo Akademin kyselystä. Perussuomalaiset on kyselyn mukaan vastaajaryhmästä riippumatta epämieluisin hallituskumppani.

Vihreiden kohdalla mielipiteet jakautuivat. Naiset, nuoret, uusmaalaiset ja varsinaissuomalaiset toivoivat vihreitä mukaan hallituksen, mutta miehet, iäkkäämmät ja pohjalaiset ottaisivat hallitukseen mieluummin kristillisdemokraatit.

RKP säilytti tuttuun tapaan asemansa ylivoimaisesti suosituimpana puolueena suomenruotsalaisten äänestäjien keskuudessa. Kaikista kyselyyn vastanneista 57 prosenttia ilmoitti äänestäneensä sitä eduskuntavaaleissa. Suosio oli vankinta Pohjanmaalla sekä iäkkäämpien ja naispuolisten äänestäjien keskuudessa.

Kakkossijalle ylsi SDP, joka keräsi kyselyn mukaan 11 prosentin kannatuksen. Nuorimmassa ikäryhmässä eli 18–29-vuotiaiden keskuudessa SDP jäi neljännelle sijalle, kun vasemmistoliitto ja vihreät nousivat toiseksi ja kolmanneksi RKP:n jälkeen.

Kaikista kyselyn vastaajista viisi prosenttia ilmoittautui kokoomuksen tai vasemmistoliiton kannattajiksi ja neljä prosenttia liputti vihreiden tai kristillisdemokraattien puolesta. Perussuomalaisten kannatus oli kolme prosenttia.

Vastaukset on koottu suomenruotsalaisten mielipiteitä seuraavasta Barometern-nettipaneelista, jossa on noin 8 200 jäsentä. Toukokuussa tehtyyn kyselyyn vastasi runsaat puolet paneelin osanottajista, eli runsaat 4 200 ihmistä.

Lue myös:

    Uusimmat