Suurin osa nuorista jää ilman opiskelupaikkaa

Viimeisimmätkin korkeakoulujen pääsykoetulokset julkistetaan huomenna. Hakijamäärät ovat kasvaneet viime vuodesta ja yhä useampi jää ilman opiskelupaikkaa. Samalla työttömien määrä on kasvanut tänä keväänä, joten työnsaanti välivuodelle voi olla vaikeaa.

22-vuotias Tatu Verta kilpaili tänä keväänä reilun neljänsadan muun hakijan kanssa päästäkseen opiskelemaan Kuopion pelastusopistoon. Sadoista hakijoista pelastusopistoon valittiin 64, joten pettyneitä oli enemmän kuin valittuja. Onnekseen Verralla on kuitenkin työpaikka.

- Kyllähän tuo alkuun harmitti, mutta siitä on selvitty.

Positiivinen asenne onkin tärkeää, sillä pisimmillään seuraavaa hakumahdollisuutta voi joutua odottamaan vuoden.

- Kun nuori asettaa itsensä arvostelun kohteeksi, niin pääsykokeeseen on vahvat tunnelataukset, arvioi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin nuorisopsykiatri Veli-Matti Tainio.

Suomessa korkeakoulut ovat suosittuja ja hakijamäärät kasvavat. Esimerkiksi ammattikorkeakouluihin oli tänä vuonna n. 8000 hakijaa enemmän kuin vuosi sitten. Kun koulupaikkaa ei löydy, pettymys ja ympäristön paine voi olla kova.

- Me suomalaiset arvostamme ehkä yli- ja huippukoulutusta, ja sillä tavalla tietenkin tämä voi olla suuri pettymys myös nuoren vanhemmille, Tainio pohtii.

Koska työttömien määrä on kasvanut tänä keväänä reilusti, välivuoden täyttäminen työllä, voi olla vaikeaa. Juuri kesäaikaan myös työmarkkinatuen määrässä on selvää kasvua.

Tärkeintä opiskelunhaluiselle on kuitenkin jaksaa yrittää ympäristön paineista huolimatta. Ainakin Tatu Verta aikoo pyrkiä palomieheksi vielä ensi syksynäkin.

- Ei ole hirveästi enää tehtävissä, juoksua vähän treenaan ja työkokemuspisteitä tulee lisää, Tatu summaa.

(MTV3)

Katso Mari Karppisen juttu (Seitsemän uutiset 20.7.2009)

Katso nuorisopsykiatri Veli-Matti Tainion haastattelu kokonaisuudessaan.

Lue myös:

    Uusimmat