Suuri lääkeyhtiö syyttää Suomea pihtaamisesta: Koronahoidoksi toivottua lääkettä ei riitä kaikille – Fimea kommentoi

10:35
Video: Biopankki kerää suomalaisten näytteitä tutkimukseen esimerkiksi koronaa vastaan.

Lääkeyhtiö väittää Suomen panttaavan lääkeainetta, joka saattaisi olla avuksi koronaviruksen vastaisessa taistelussa. Suomi on kiistänyt väitteen. 

Amerikkalais-intialainen lääkeyhtiö Amneal Pharmaceuticals syyttää Suomea siitä, ettei se pysty toimittamaan riittävästi lupaamiaan lääkkeitä Yhdysvaltoihin.

Amneal valmistaa Intiassa malarianvastaista hydroksiklorokiiniin perustuvaa lääkettä, jonka toivotaan auttavan myös koronaviruksen hoidossa. Amnealin mukaan Suomi hamstraa ainetta omaan käyttöönsä, mikä on hidastanut yhtiön toimituksia.

Amneal ostaa vaikuttavaa lääkeainetta Orionin tytäryhtiö Fermionilta.

Suomen lääkealaa valvova viranomaistaho Fimea kiistää syytöksen.

– Suomi ei ole asettanut millekään lääkevalmisteelle tai lääkeaineelle maastavientirajoituksia. Fimea ei ole määrännyt Orionia tekemään näin, sanoo Fimean lääkealan toimijoiden valvontaprosessin johtaja Johanna Nystedt.

Vientitoimitusten aikataulut voivat toki vaihdella, hän sanoo.

– Hydroksiklorokiinivalmistetta toivotaan nyt lisää varmaan joka maassa, ja valmistajien tilauskirjat ovat varmasti täynnä. Nämä harvat valmistajat pyrkivät varmasti vastaamaan hydroksiklorokiinitilauksiin tilausjärjestyksessä, Nystedt sanoi.

Suuri kysyntä

Hydroksiklorokiinin mahdollisesta hyödystä koronapotilaiden hoidossa on saatu joitain viitteitä maailmalla, mikä on lisännyt valmisteen kysyntää. Suomessa lääkettä käytetään kokeellisesti sairaaloissa lääkärin määräyksellä ja potilaan suostumuksella.

– Pienimenekkisen lääkkeen yhtäkkinen lisääntynyt tarve kotimaassakin aiheuttaa luonnollisesti paineita valmistajan tuotantoprosesseille varsinkin tilanteessa, jossa esimerkiksi tuotannon lähtöaineiden saatavuus voi olla vaikeutunut, Nystedt jatkaa.

Suomen valmiuslain perusteella viranomaisilla on oikeudet puuttua alan toimijoiden toimintaan. Orion myöntää, ettei se pysty toimittamaan tällä hetkellä lääkettä tarpeeksi.

– Suomen tarpeet ovat poikkeustilanteessa etusijalla. Emme kommentoi yksittäisten asiakkaiden tilauksia. Kyseiselle vaikuttavalle aineelle on voimakasta kysyntää tällä hetkellä ympäri maailman, mutta valitettavasti emme pysty kysyntään vastaamaan samassa mittakaavassa, kertoo Terhi Ormio Orionin viestinnästä.

– Tässä vaiheessa on mahdotonta arvioida, milloin eri lääkkeiden, mukaan lukien hydroksiklorokiinin, saatavuus helpottuu ja kysyntätilanne vaikuttavalle aineelle tasaantuu.

Suomessa pyritään noudattamaan EU:n suosituksia lääkkeiden riittävyyden ja saatavuuden turvaamiseksi pandemian aikana.

Maailman terveysjärjestö WHO on käynnistämässä laajaa kansainvälistä kliinistä lääketutkimusta, jossa klorokiinijohdannaisten tehoa tullaan tutkimaan koronavirustartunnan hoidossa.

– Joitakin suomalaisia sairaaloita on liittymässä mukaan kyseiseen kliiniseen lääketutkimukseen. Klorokiinijohdannaisten tehosta ja turvallisuudesta covid-19 -taudin hoidossa tarvitaankin kuumeisesti lisää tutkittua tietoa, koska tutkimusnäyttö on vielä hyvin hajanaista ja epävarmaa, sanoo Fimean Nystedt.

Kauppalehti ei tavoittanut Amneal Pharmaceuticalsia kommentoimaan asiaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja