Suuren kuljetusyrityksen Suomen ex-maajohtajaa epäillään törkeiden petosten sarjasta

Itä-Uudenmaan poliisi tutkii laajaa talousrikoskokonaisuutta, jossa pääepäiltynä on tieliikenteen tavarankuljetukseen erikoistuneen Danx Oy:n Suomen entinen maajohtaja. Maajohtaja oli marraskuussa viikon vangittuna. Hänen epäillään saaneen miljoonaluokan rikoshyödyn.

– Tutkimme noin 10 törkeän petoksen kokonaisuutta, jotka liittyvät kuljetus- ja rakennustoimintaan. Kyse on Danxin johtohenkilöön liittyvästä epäilystä, jossa emoyhtiötä on erehdytetty ja saatu sitä kautta rikoshyötyä, vahvistaa tutkinnanjohtaja Anssi Murto MTV Uutisille.

Rikosepäilyt ajoittuvat vuosiin 2014-2017. 

Suomessa Vantaalla pääkonttoriaan pitävä Danx Oy toimii useissa Pohjoismaissa ja Baltiassa.

Maajohtaja oli aloittanut yrityksessä vuonna 2012. Hän on saanut potkut tehtävästään rikosepäilyjen tultua julki lokakuussa. Poliisi aloitti esitutkinnan marraskuussa.

Perusteetonta laskutusta ja ylilaskutusta

Rikosepäilyissä on kyse muun muassa perusteettomasta laskutuksesta ja ylilaskutuksesta.

– Perusteeton laskutus liittyy rakennustoimintaan. On laskutettu rakennushankkeita, joita ei ole tehty ollenkaan tai jos on tehty, niitä on laskutettu kahteen kertaan.

– Ylilaskutusepäily liittyy kuljetuksiin. On laskutettu markkinahintaa suurempaa hintaa, Murto kertoo.

Poliisi hakee käräjäoikeudessa maajohtajan omaisuutta vakuustakavarikkoon noin 800 000 euron arvosta.

Asianomistajana oleva Danx Oy katsoo, että rikoksista aiheutuneet vahingot ovat jopa yli puolitoista miljoonaa euroa.

Poliisi epäilee, että maajohtaja on siirtänyt varallisuutta ulkomailla olevan yhtiönsä tilille ja sitä kautta takaisin Suomeen tai muualle Eurooppaan. Maajohtajan omaisuutta selvitetään laajasti.

Myöntänyt osan

Kuulusteluissa epäilty on Murron mukaan myöntänyt, että osa emoyhtiölle tehdystä laskutuksesta on ollut perusteetonta.

Epäillyn asemassa poliisi kuulee tässä vaiheessa noin kymmentä henkilöä. Aliurakoitsijat ovat maksaneet konsulttipalkkioita liittyen muun muassa Danxin toimitilojen remontointeihin.

Poliisin mukaan on mahdollista, että konsulttipalkkioihin liittyen kyseeseen saattavat tulla epäillyt lahjontarikokset, jos katsotaan, että niitä vastaan on saatu urakoita.

Murto arvioi, että tapauksen esitutkinta kestää pitkälle ensi kevääseen.

Lue myös:

    Uusimmat