Suurelokuva Myrskyluodon Maija on 4 miljoonan euron riskisijoitus – "Voimme ajautua suohon tai onnistua"

Tällainen on Myrskyluodon Maija -elokuva – odotettu suurelokuva ja yksi kalleimmista Suomessa 2:20
Tällainen on Myrskyluodon Maija -elokuva – odotettu suurelokuva ja yksi kalleimmista Suomessa.

Liki kolme tuntia kestävä Myrskyluodon Maija on odotettu suurelokuva ja yksi Suomen kalleimmista. Riskillä mennään, myöntää useita hittielokuvia suoltaneen Solar Filmsin toimitusjohtaja. Ohjaaja Tiina Lymi epäröi ensin, mutta näki unen ja vakuuttui siitä, että elokuva on tehtävä.

Vanhempi sukupolvi muistaa Åke Lindmanin tv-sarjan 1970-luvulta. Lasse Mårtenssonin klassikkosävellyksen muistavat jo paljon useammat, vaikkeivat tarinaa tuntisikaan.

Kirjailijan suuri suru

Ahvenanmaalla asunut Anni Blomqvist (1909–1990) kirjoitti Myrskyluoto-romaanisarjan, jonka tapahtumat sijoittuvat 1800-luvun puolivälin tienoille. 

On sanottu, että Blomqvist kirjoitti myös surutyötään. Hänen miehensä ja poikansa hukkuivat myrskyssä vuonna 1961. Samankaltaista draamaa on romaaneissa, tv-sarjassa sekä myös Tiina Lymin ohjaamassa ja käsikirjoittamassa elokuvassa

Lymi on tehnyt elokuvan, joka ei viittaa mitenkään Lindmanin sarjaan.

Ohjaaja näki unen – ja teki elokuvan

– En ole edes nähnyt sarjaa. Tein käsikirjoituksen Blomqvistin romaanien pohjalta, kertoo ohjaaja.

– Kun Solar Filmsin toimitusjohtaja Jukka Helle ehdotti minulle, että ohjaisin Myrskyluodon Maijasta elokuvan, vastasin, että "ei, huono idea". Jäin miettimään asiaa ja näin unen. Hankin kirjat, luin ne ja tajusin, että tämähän on tehtävä.

Millaisen unen näit?

– Sitä en ikinä kerro, nauraa Tiina Lymi.

Mikä oli sitten se sydämesi asia, miksi halusit elokuvan tehdä?

– Rakkaus ja hyväksyntä. Että ihminen saa olla sellainen kuin on. 

– Maijalle asetettiin rajat, millainen naisen tulee olla. Niitä ei pidä ylittää. Hän ylittää ne rajat kysymällä, miksi en voisi. Miksi minun pitäisi olla vähempi? Hän kysyy lempeästi, kuvailee ohjaaja.

Myrskyluodon Maijan ohjaaja Tiina Lymi kertoo, kuinka puhki oli suururakan jälkeen 4:19
Myrskyluodon Maijan ohjaaja Tiina Lymi kertoo, kuinka puhki oli suururakan jälkeen.

Päätähti muuttui saaristolaiseksi

Ruotsinkielisen elokuvan päätähti, ruotsalainen Amanda Jansson kuvailee Maijaa luonnonvoimaksi.

– Lähipiirissä jotkut pitävät häntä hiukan omituisena sitkeytensä takia, mutta hänen miehensä Janne (myös ruotsalaisnäyttelijä Linus Troedsson) ymmärtää ja rohkaisee.

Kun Jansson valittiin pääroolin, hän halusi varmistua, että Ahvenanmaalla ei tehdä mitään Pieni talo preerialla -hienostelua. Samalla hän myöntää, ettei tiennyt Anni Blomqvistista ja romaaneista mitään. 

Nyt ruotsalaisten tv-sarjojen tähti kertoo saaneensa elämänsä roolin. Siihen hän paneutui täysillä.

– Opiskelin tuon ajan historiaa. Opettelin lypsämään lehmää, kehräämään lankaa, perkaamaan silakoita ja kävin kurssin, jossa opin leipomaan leipää vanhan ajan malliin. Sitten vielä piti opetella Ahvenanmaan murretta.

Riskillä suohon tai voittoon

Elokuva on kaikin tavoin perinteinen. Kuvauksessa ja leikkaamisessa ei kikkailla, tarina kulkee verkkaisesti Lauri Porran mahtipontisen musiikin säestyksellä. Maisemat ovat kauniita ja karuja.

Kaksi tuntia ja 45 minuuttia kestävän filmin budjetti on neljä miljoonaa euroa. Summa on maailmalla pieni, mutta Suomessa elokuvia tehdään useimmiten reilusti alle kahdella miljoonalla.

– Meiltä oli rohkea ratkaisu, että lähdimme tekemään perinteistä epookki-elokuvaa. Tässä ei kikkailla mitään ja olen ylpeä siitä, kuvailee Solar Filmsin toimitusjohtaja Jukka Helle.

– Riski tämä on, hän myöntää tyynesti. Myrskyluodon Maija tunnetaan yhä Mårtenssonin biisin kautta. Kun siitä nyt tehdään elokuva, voimme ajautua suohon tai onnistua. Me tarvitsemme suuren yleisön ja meidän toive on, että yleisö tarvitsee tällaisia elokuvia.

Lue myös:

    Uusimmat