Suunnitteletko kesälomamatkaa Eurooppaan? Lue tämä ensin!

Euroopassa leviävä tuhkarokko on syytä ottaa vakavasti. Rokotteesta kannattaa huolehtia kaikkiin Euroopan maihin matkustettaessa.

Tuhkarokkotapaukset ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan lisääntyneet viime vuosina Euroopassa.

Ukrainassa voidaan puhua jo epidemiasta. Jalkapallon Euroopan mestaruuskilpailujen isäntänä toimivassa maassa on vuoden alusta huhtikuun puoleen väliin mennessä tavattu jo yli 7 000 tuhkarokkotartuntaa. THL suositteleekin kilpailuihin matkustavia huolehtimaan tuhkarokkosuojasta.

Tuhkarokko kannattaa ottaa vakavasti nyt myös muihin Euroopan maihin matkustettaessa. Viime vuoden aikana Euroopassa todettiin yli 31 000 tuhkarokkotapausta. Niihin liittyi kahdeksan kuolemaa ja 27 aivotulehdusta.

– Tuhkarokkorokote on tärkeä kaikille Euroopan maihin matkustaville. Erityisesti Ranskaan, Sveitsiin, Iso-Britanniaan ja Ukrainaan matkustavien on syytä huolehtia suojasta, sanoo THL:n erikoistutkija Hanna Nohynek.

– Tuhkarokko on niin tarttuva, että rokotuskattavuuden pitää olla yli 90 prosenttia. Tällä hetkellä katsotaan, että kaikilla pitäisi olla kahden rokoteannoksen antama suoja.

Tuhkarokkoa vastaan suojaudutaan MPR-rokotteella, joka antaa suojan myös sikotautia ja vihurirokkoa vastaan. Rokotetta suositellaan kaikille niille, jotka eivät tiedä varmuudella sairastaneensa tuhkarokkoa tai eivät ole saaneet sitä vastaan kahta rokotetta. Rokotteen saa omalta terveysasemalta ilmaiseksi.

Suojaudu myös hepatiitti A:lta

Tuhkarokko ei ole ainoa tartuntatauti, mikä Euroopan sisällä matkustavien pitää ottaa huomioon.

– Kaikilla on hyvä olla rokote myös hepatiitti A:ta vastaan. Riippuen sitten matkakohteesta eri paikkoihin voi olla erityisiä suosituksia, Nohynek sanoo.

Hepatiitti A-rokote kuuluu automaattisesti vain joillekin riskiryhmille.

– Valtaosan pitää kustantaa rokote itse. Kela-korvausta rokotteesta ei saa.

Kotimaan matkailijoille riittävät kansalliseen rokoteohjelmaan kuuluvat rokotteet.

– Punkkirokote on tietysti se, mitä kannattaa harkita, Nohynek sanoo.

Studio55.fi/Tuuli Lindgren

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja