Surmasonnin omistaja: Isoa eläintä pitää ymmärtää varoa

Kalastajan Pirkanmaalla maanantaina surmanneen sonnin omistaja ei vähättele eläimen vaarallisuutta. Päinvastoin hän varoittaa, että ihminen "ei paina sonnia vastaan mitään".

– Isoa eläintä pitää osata varoa. Ikävä kyllä tässä asiassa maalaisjärki tuntuu olevan nykyisin usein kadoksissa, Sari Änkö sanoo.

Kalastamassa ollut mies oli maanantaina mennyt luvatta aidatulle laitumelle. Sonnin omistajan poika Valtteri Änkö kertoo, että miestä oli aiemmin kielletty menemästä kyseiselle laitumelle.

Kalastaminen suljetun laitumen rannalla ei myöskään kuulu jokamiehenoikeuksiin.

Sari Änkö kertoo, että miehen surmannut Lounatuuli-niminen sonni on päätetty lopettaa.

– Näyttää olevan niin, että jos sonni tuntee kerran päässeensä ihmisen herraksi, se voisi tehdä jotain vastaavaa toisenkin kerran. En halua ottaa sellaista riskiä.

Tilan oman väen päälle Lounatuuli ei ole Änkön mukaan käynyt.

– Siinä tapauksessa se olisi lähtenyt teuraaksi jo paljon aiemmin.

Sonneihin ei ole luottamista

Maa- ja metsätalousministeriön tiedotuksesta arvioidaan, että suurten kotieläinten kanssa tapahtuu vuosittain muutamia vakavia tai läheltä piti -tilanteita. Tarkempaa tilastoa asiasta ei tiettävästi ole.

Änkön mukaan karjakuskit ovat riskiryhmä.

– Ja kyllä meille eläinten omistajillekin vaaratilanteita sattuu. Itse jouduin seitsemän vuotta sitten aiemman sonnin puskemaksi. Sen kokemuksen pohjalta voi sanoa, että en luota sonneihin pätkääkään, Sari Änkö lisää.

Erään ohjeen mukaan ihmisen ei kannata joutua hevosen taakse eikä sonnin eteen. Mikäli itsensä sonnin edestä kuitenkin löytää, mitä on tehtävissä?

– Jos kättä pitempää ei ole mukana, ei kovinkaan paljoa. Selkää sonnille ei saa kääntää, Sari Änkö tuumii.

Valtteri Änkö sanoo, että maanantain valitettava onnettomuus ei vaikuta perheen karjanpitoon. 

Lue myös:

    Uusimmat