Supon entinen johtaja Mitrohinin listasta: Myös Tiitisen lista pitäisi julkaista

Verkkouutiset ja Nykypäivä paljastivat viime viikolla niin sanotun Mitrohinin listan, joka paljastaa suomalaisten vaikuttajien KGB-yhteyksiä. Supon entisen johtajan Eero Ketomäen mukaan myös Tiitisen lista pitäisi julkaista.

Verkkouutiset ja Nykypäivä ovat tutkineet Cambridgessa julkaistuja asiakirjoja, jotka KGB:n entinen arkistonhoitaja Vasili Mitrohin toi mukanaan loikatessaan länteen. Merkinnöistä löytyy yhteensä 38. suomalaista, jotka myös nimetään papereissa. Valtaosa nimetyistä oli vain nimellisesti tai ei lainkaan yhteyksissä KGB:hen.

Suojelupoliisin päällikkö listalla

Verkkouutisten mukaan niin sanotulla Mitrohinin listalla olisi myös Arvo Pentti, joka toimi suojelupoliisin päällikkönä vuosina 1972-1978. KGB:n papereissa kerrotaan myös, että hänelle olisi vuonna 1973 myönnetty 150 000 markkaa. Siitä, ovatko rahat todella päätyneet Pentille, ei ole kuitenkaan varmuutta.

Pentin jälkeen suojelupoliisin päällikkönä toiminut Seppo Tiitinen sanoo, että hänen tietonsa asiasta perustuvat kuulopuheeseen. Hänen mukaansa KGB on käyttänyt luovuutta kutsuessaan joitain yhteyksiä agenteiksi.

– Heillä on ollut omat käsityksensä siitä, milloin seurustelusuhde jonkun kanssa on ollut sitä luokkaa, että sitä on voinut kuvata agenttinimityksellä. Värvärit pyrkivät esittämään saavutetut tulokset mahdollisimman hyvässä valossa, Tiitinen sanoo.

Tiitinen itse tunnetaan niin sanotusta Tiitisen listasta, jonka Supo sai Tiitisen mukaan Länsi-Saksan tiedustelupalvelujen BND:n Helsingin aseman päälliköltä.

Tiitisen lista julki

Tiitisen seuraaja suojelupoliisin päällikön tehtävässä oli Eero Kekomäki, joka myös kertoo, että tiedot Pentin toiminnasta perustuvat hatariin tietoihin. Hän kertoo, että suojelupoliisin yhteydenpito oli hyvin erilaista kuin nykypäivänä.

– Pentti oli tehtävässään Kekkosen aikaan ja silloin suhteet turvallisuusviranomaisiin olivat toisenlaiset. Siihen aikaan tämmöinen kontakti ei ollut kovin ihmeellistä, kun itse presidenttikin piti yhteyttä turvallisuusviranomaisiin. Silloin se oli sopivaa myös muille, ja oli tällaisia pikku-Kekkosia joka puolella, Kekomäki sanoo.

– Mielestäni myös Tiitisen lista pitäisi julkistaa. Siitä on niin paljon puhetta kokoajan, ja siitä syntyy julkisuutta joka on vahingollista Suomelle.

Kekomäen mukaan mitä enemmän ja nopeammin listoista on tietoa, sitä vähemmän niistä on turhaa puhetta.

Tiitisen itsensä mukaan on turhaa julkaista listaa, jonka todenperäisyyttä ei voida enää todentaa. 

– En nää, että listan julkaisulla olisi mitään positiivisa vaikutuksia. Pitää huomioida listalla olijoiden oikeusturva, Tiitinen sanoo.




Lue myös:

    Uusimmat