Supertankkeri pysäytettiin Gibraltarilla – epäillään kuljettaneen pakotteiden vastaista öljyä Syyriaan

Panaman lipun alla seilaava Grace 1 -supertankkeri pysäytettiin Gibraltarilla, kertoo alueen pääministeri Fabian Picardo.

Tankkerin epäillään olleen matkalla Syyriaan lastinaan raakaöljyä. Aluksen lastin epäillään olevan Euroopan unionin asettaman öljyn kauppasaarron vastaista.

– Meillä on syytä epäillä, että Grace 1 kantoi lastinaan raakaöljyä Balyas Refinery -öljynjalostamolle Syyriaan, Picardo kertoi lausunnossaan.

Picardon mukaan kyseisen jalostamon omistaa taho, joka on Euroopan unionin pakotteiden alainen.

Alus pysäytettiin Gibraltarin poliisin ja tulliviranomaisten toimesta aamuyöllä. Britannian laivaston yksiköitä oli avustamassa viranomaisia tehtävässä.

Meriliikennettä käsittelevän brittiläisen Lloyd's List -lehden mukaan Grace 1 -alus purjehtii Panaman lipun alla.

Sorto jatkuu ja niin myös pakotteet

Euroopan unionin neuvosto kertoi toukokuisessa tiedotteessaan, että unioni jatkaa Syyrian hallinnon vastaisia rajoittavia toimenpiteitä ensi vuoden kesäkuun 1. päivään saakka. Syyrian hallinnon ja sen tukijoiden vastaiset pakotteet pidettiin voimassa, koska siviiliväestön sorto jatkuu.

Tiedotteen mukaan yhteensä 269 henkilöä ja 69 yhteisöä on asetettu matkustuskieltoon ja heidän varansa on jäädytetty.

– He ovat vastuussa siviiliväestöön kohdistuvista väkivaltaisista tukahduttamistoimista Syyriassa, hyötyvät Syyrian nykyisestä hallinnosta tai tukevat sitä tai ovat lähellä tällaisia henkilöitä, neuvosto perustelee päätöstä.

Pakotteisiin kuuluu myös muun muassa öljyn kauppasaarto, tiettyjen investointien rajoituksia ja Syyrian keskuspankin EU:ssa olevien varojen jäädyttäminen. Tämän lisäksi pakotteissa on asetettu vientirajoituksia "laitteille ja teknologialle, joita voitaisiin käyttää kansallisissa tukahduttamistoimissa tai jotka on tarkoitettu internetin käytön ja puhelujen seurantaan tai kuunteluun".

Euroopan unionilla on ollut pakotteita Syyrian hallintoa vastaan vuoden 2011 loppupuolelta lähtien.

Gibraltar Chronicle -lehden mukaan alus on parhaillaan ankkuroituna Gibraltarinvuoren itäpuolella. 

Lue myös:

    Uusimmat