Suosikkikokkien reseptit lytättiin: "Valmisruokakin terveellisempää"

Terveysalan tutkijoiden mukaan einesruokakin on usein terveellisempää kuin tunnettujen TV-kokkien, kuten Jamie Oliverin ruokaluomukset.

Tuoreessa brittitutkimuksessa vertailtiin tunnettujen televisiossa esiintyvien julkkiskokkien reseptien ravintosisältöjä kauppojen einesruokien ravintosisältöön. Suurennuslasin alle joutuivat muun muassa Jamie Oliverin ja Nigella Lawsonin ohjelmat ja reseptikirjat. Brittitutkijoiden mukaan monissa julkkiskokkien resepteissä tulisi olla mukana terveysvaroitukset, sillä ruoissa saattaa olla jopa kymmenkertainen määrä kilokaloreita einesruokaan verrattuna.

Tutkimuksessa analysoitiin 100 satunnaista televisiokokkien reseptiä, joita verrattiin brittikauppojen einesruokien ravintosisältöön. Analyysi paljasti, että tv-kokkien reseptit sisälsivät pääosin huomattavasti enemmän rasvaa kuin valmisruoat. Julkkiskokkien reseptit sisälsivät keskimäärin 2350 kilokaloria annosta kohden, kun valmisruoissa keskiarvo oli 2067 kilokaloria.

Televisio-ohjelmiin ja keittiokirjoihin ravintosisällöt?

Yksikään kokkien annoksista sekä valmisruoista ei täyttänyt WHO:n ravitsemuksellisia suosituksia tervelliselle ruokavaliolle. Tutkimus tulokset julkaistiin lääketieteellisessä British Medical Journal -julkaisussa.

– Rasvaisten, suolaisten ja sokeripitoisten ruokien mainontaa lapsille rajoitetaan jo, joten ehkä meidän pitäisi miettiä samantyyppisiä rajoituksia myös keittokirjoille. Televisioruutuun ja keittokirjoihin voisi vallan hyvin lätkäistä ruokien tarkat ravintosisällöt, BMJ:n professori Martin White ehdottaa.

Jamie Oliveria tutkimustulos ei näytä hätkähdyttävän ja kokin edustaja kommentoikin asiaa Daily Mailille:

– Tutkimukset, jotka herättävät keskustelua terveellisestä ruoasta ovat aina tervetulleita. Itse asiassa Jamie Oliverin uusin kirja sisältää ravinto- ja kaloritiedot annoksille. Aiomme laittaa lähitulevaisuudessa ravintotiedot myös nettiresepteihin Jamie Oliverin sivuille. Me pidämme kuitenkin tärkeämpänä tekijänä lasten ruoka-opetusta, jotta lapset oppivat erottamaan epäterveellisen ja terveellisen ruoan.

Lähde: Daily Mail

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja