Pääministeri Orpo rajalaista: "Työ on vielä kesken"

Pääministeri Orpo rajalaista: "Työ on vielä kesken" 4:10
Orpo uudesta rajalaista: "Työ on vielä kesken"

Uutta rajalakia on tänään puitu pääministeri Petteri Orpon (kok.) johdolla.

Sisäministeriö on saanut valmiiksi lakiluonnoksen uudesta rajalaista, joka toisi nykyistä järeämpiä keinoja itärajan tilanteeseen.

Rajalain poliittinen käsittely on kuitenkin kesken, ja eduskuntaryhmien ja -puolueiden puheenjohtajat ovat tänään olleet koolla puimassa uutta rajalakia pääministeri Petteri Orpon (kok.) johdolla. 

MTV Uutisten tietojen mukaan kokous tarvitaan, koska laille halutaan parlamentaarinen eli kaikkien eduskuntapuolueiden tuki. 

Tuki tarvitaan, koska laki saattaa vaatia poikkeuksen tekemisestä perustuslakiin. Tuolloin laki vaatisi käytännössä taakseen eduskunnassa viiden kuudesosan enemmistön, sillä kyse olisi perustuslain säätämisjärjestyksestä.

MTV Uutisten tietojen mukaan uudelle rajalaille on laaja tuki, mutta esimerkiksi RKP:ssa ja vasemmistoliitossa suhtaudutaan nihkeimmin siihen, että lailla voitaisiin poiketa esimerkiksi perustuslain tai kansainvälisten sopimusten velvoitteista turvapaikanhakuun liittyen.

Näin Orpo kommentoi asiaa torstaina

Orpo vastaili toimittajien kysymyksiin lyhyesti. Hän kertoi, että itärajan tilanne on edelleen huolestuttava ja että hallituksella on velvollisuus huolehtia maan turvallisuudesta ja rajaturvallisuuudesta. 

Orpo kertoi, että asiasta on keskusteltu, mutta ei avannut asioita tarkemmin. Hallitus pitää vielä omia kokouksiaan huomenna.

– Työ on vielä kesken ja siitä tullaan heti tiedottamaan, kun meillä on valmista.

Orpo kommentoi, että kysymys on erittäin vaikea ja ratkottavia asioita on paljon. 

Orpo kommentoi, että huomenna selviää, lähteekö esitys lausuntokierrokselle. Hän sanoi, että vielä tarvitaan hieman malttia.

Uutta rajalakia on valmisteltu sisäministeriössä helmikuusta lähtien. Lain sisältö tulee julkiseksi vasta, kun se lähetetään lausuntokierrokselle.

Juttua korjattu 14.3.24. korjattu väliotsikkoa klo 14.31.: Orpo kommentoi asiaa torstaina, ei tiistaina. 

Juttua päivitetty 14.3.24 klo 14.48. kauttaaltaan.

Lue myös:

    Uusimmat