MTV Uutisten tiedot: Uusi "käännytyslaki" yritetään saada tänään lausuntokierrokselle

Millaista häirintää Venäjä suunnittelee Suomen itärajalle? 10:24
VIDEO: Millaista häirintää Venäjä suunnittelee Suomen itärajalle?

Hallitus yrittää saada uusia rajatoimia mahdollistavan lakiluonnoksen lausuntokierrokselle torstaina.

MTV Uutisten tietojen mukaan hallituksessa on tavoitteena, että lakiluonnos saataisiin torstaiksi siihen kuntoon, että se voitaisiin lähettää lausuntokierrokselle. Tässä yhteydessä myös sen sisältö tulisi julkiseksi.

Tavoitteen onnistuminen ei ole varmaa. Aikataulusta kertoi ensimmäisenä IS.

Lakia on kutsuttu muun muassa "käännytyslaiksi". 

Sen lopullinen tarkka sisältö ei ole vielä tiedossa, mutta tarkoituksena on vastata siihen uhkaan, että Venäjältä itärajan yli saapuvia turvapaikanhakijoita käytetään jatkossakin hybridiaseena Suomea kohtaan.

Turvapaikanhakijoiden käännyttäminen suoraan rajalta pois on hyvin helposti ristiriidassa Suomen kansainvälisten sitoumuksien kanssa. 

MTV Uutisten tietojen mukaan muissa hallituspuolueissa onkin jännitystä siitä, saadaanko RKP aikanaan lopullisen lakiesityksen puolelle.

Rantanen lakkautti työryhmän

Lakia valmistellaan nyt suppeammalla kokoonpanolla kuin tähän mennessä. 

Sisäministeri Mari Rantanen (ps.) on tänään lakkauttanut virkamiesryhmän, johon kuului edustajia myös muista ministeriöistä kuin sisäministeriöstä. Nyt esitysluonnosta valmistelevat sisäministeriön virkamiehet.

Erityisen paljoa aikaa ei ole jäljellä, sillä hallitus on tavoitellut lakiesityksen valmistumista maaliskuun loppuun mennessä.

Itärajan täyssulku on tämänhetkisillä päätöksillä voimassa 14. huhtikuuta asti.

Lue myös:

    Uusimmat