Ex-tiedustelupäällikkö: Navalnyin tukijan nuijiminen Venäjän tilaustyö järjestäytyneeltä rikollisuudelta

Ex-tiedustelupäällikkö: Navalnyin tukijan nuijiminen lienee Venäjän tilaustyö järjestäytyneeltä rikollisuudelta 1:05
Videolla Ohra-aho kertoo siitä, mitä ajattelee Volkovin pahoinpitelyn taustoista.

Navalnyin avustaja Leonid Valkovin, 43, pahoinpitely lienee Venäjän tilaustyö järjestäytyneeltä rikollisuudelta, arvioi Puolustusvoimien entinen tiedustelupäällikkö Harri Ohra-aho.

Leonid Volkov pahoinpideltiin tällä viikolla Liettuan Vilnassa. Volkov oli edesmenneen venäläisen oppositiohahmon Aleksei Navalnyin läheinen liittolainen.

Huomenta Suomen haastattelussa Ohra-aho arvioi, että Venäjä turvallisuusorganisaatioiden ja järjestäytyneen rikollisuuden välinen symbioosi on vahvistunut. Rikollisia käytetään alihankintana ja sen avulla Venäjän turvallisuuspalvelu voi kasvattaa resurssejaan.

Järjestäytyneen rikollisuuden avulla Venäjä voi kiertää siihen kohdistettuja pakotteita, saada tukea isänmaallisilta hakkeriryhmiltä tai kuljetuttaa kolmansien maiden asukkaita maansa rajoille käytettäväksi hybridioperaatioissa. Ohra-aho kiinnittää huomiota siihen, miten esimerkiksi Valko-Venäjän ja Puolan rajalla tapahtuneen välineellistetyn maahanmuuton taustalla oli erittäin ammattimaista toimintaa.

Kansanedustaja: Itärajan turvaaminen vaatinee perustuslain pohdintaa

Huomenta Suomessa keskusteltiin Venäjän hybridioperaatioihin liittyen erityisesti itärajan tilanteesta ja siitä, miten välineellistettyä maahanmuuttoa voitaisiin torjua.

Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Mikko Savola (kesk.) on sitä mieltä, että riittävien resurssien lisäksi keskeistä on luoda tarvittava lainsäädäntö estämään ihmisten tulo rajan yli. Kyseessä on käytännössä niin sanottu pushback-lainsäädäntö.

Savola arvioi, että lainsäädäntö vaatisi perustuslain tasoista pohdintaa, mikä tarkoittaa sitä, että lain säätäminen edellyttää erittäin yksimielistä eduskuntaa. Sitä, miten turvapaikkaa pyytävä ihminen voitaisiin rajalla käännyttää, hän ei haastattelussa halua arvioida.

Hän toteaa myös, että uudistukset vaativat myös neuvonpitoa sellaisten kansainvälisten järjestöjen kuin EU, Nato ja YK kanssa.

Millaista häirintää Venäjä suunnittelee Suomen itärajalle? 10:24
Katso koko haastattelu videolta. Siinä Ohra-aho kuvailee esimerkiksi sitä, miten Suomeen kohdistuvien hybridioperaatioiden merkitys arvioidaan Venäjällä.

Lue myös:

    Uusimmat