Helsingin yliopistolta häädetyt mielenosoittajat aikovat takaisin kadulle – yliopisto ei aio hyväksyä leiriytymistä

Yliopistossa saa osoittaa mieltä, mutta pysyvät mielenosoitukset kampusalueella on kielletty, linjaa Helsingin yliopiston hallintopalvelujohtaja.

Helsingin yliopiston Porthania-rakennuksen edestä häädetty palestiinalaisia tukeva liike aikoo palata kaduille. Students for Palestine -liikkeen kuusi viikkoa kestänyt mielenilmaus hajotettiin myöhään keskiviikkona, kun yliopisto pyysi poliisilta virka-apua.

Paikalla oli tuolloin noin 30 ihmistä, joista osa poistettiin paikalta kantamalla, kertoi Helsingin poliisin yleisjohtaja Esa Pennanen STT:lle. Poliisi poistui paikalta tämän jälkeen.

Poliisi sanoo, ettei tehnyt kiinniottoja. Students for Palestine -liikkeen mediayhteyshenkilön Kevin Soovikin mukaan poliisi takavarikoi mielenosoittajien telttoja ja otti yhden henkilön kiinni.

Mielenosoitus jatkui vielä jonkin aikaa paikassa, johon poliisi oli sen siirtänyt.

– Aiomme jatkaa yliopiston painostamista akateemisen boikottiin israelilaisia yliopistoja vastaan, Soovik kertoi STT:lle.

Tarkempaa ajankohtaa liike ei kaduille paluulle vielä ilmoita, mutta pyrkii tekemään sen Soovikin mukaan mahdollisimman pian.

"Henkilökunnan työskentelyä häirittiin"

Yliopiston hallintopalvelujohtaja Antti Savolainen kertoo STT:lle, että mikään yksittäinen tapahtuma ei johtanut mielenosoituksen hajottamiseen.

– Päätökseen vaikutti se, että mielenosoitus pitkittyi ja laajeni. Lisäksi henkilökunnan omaisuuteen kohdistui ilkivaltaa, ja heidän työskentelyään häirittiin. Esimerkiksi vahtimestareita on pyritty estämään, kun nämä ovat olleet menossa nostamaan lippua salkoon, Savolainen kertoo.

Hallintopalvelujohtaja linjaa, että yliopistossa saa osoittaa mieltään, mutta pysyvät mielenosoitukset kampusalueella on kielletty. Tavoitteeksi hän linjaa sen, että asiat hoidetaan etukäteen keskustelemalla.

Lue myös:

    Uusimmat