Suonikohjuista helposti eroon laserilla – hoitoon kannattaa hankkiutua ajoissa

Suonikohjut ovat paitsi esteettinen, myös jalkojen toimintaa heikentävä ongelma. – Ne kannattaa hoitaa ajoissa. On tyhmää sanoa ihmiselle, että hoida ensin kaikki lapset ja sitten vasta hoidetaan suonikohjut, Kirurgian professori Tom Schröder sanoo.

Suonikohjut ovat tuttuja monelle naiselle. Naiset saavat suonikohjuja neljä kertaa todennäköisemmin kuin miehet. Kohjuja ilmestyy esimerkiksi raskauden aikana.

Suonikohjut kertovat alaraajojen laskimoiden vajaatoiminnasta. Ne aiheuttavat paitsi ulkonäköongelmia, myös turvotusta ja jalkojen väsymistä.

Suonikohjut eivät poistu itsekseen, vaan ne pitää hoitaa. Ilman hoitoa suonikohjut voivat johtaa esimerkiksi tulehdukseen ja jopa veritulppaan tai säärihaavoihin. Hoidossa on tärkeää löytää ongelman syy ja hoitaa se, jotta suonikohjut eivät uusiudu.

Laser ei aina sovi

Aiemmin suonikohjuja hoidettiin yleensä leikkaamalla, mutta toipuminen leikkauksesta kestää kauan, ja siinä on riskinsä. Leikkauksessa pintasuonirungot vedetään vaijerilla ulos jalasta, joten vaarana on saada paitsi mustelmia, myös vaurioita tuntohermoihin.

– Tiedetään, että viiden vuoden seurannassa puolet leikatuista potilaista saa uusia kohjuja, Kirurgian professori Tom Schröder kuvaa.

Schröder aloitti ensimmäisenä Suomessa suonikohjujen uudet vaahtoruiskutus- ja laserhoidot. Vaahtoruiskutuksessa uusimisriski on vähäisempi, 35 prosenttia; laserhoidossa uusimisriski on vain neljä prosenttia. Hoidoista myös toipuu nopeammin kuin leikkauksesta.

Ennen kohjujen hoitoa selvitetään jalkojen syvien ja pinnallisten laskimoiden tila. Selvitys tehdään ultraäänidopplertutkimuksella. Tutkimuksen perusteella piirrettään potilaan jaloista laskimokartta, ja sen avulla suunnitellaan suonikohjuhoito. Samalla valitaan hoitomuoto ja tehdään kustannusarvio.

Vaikka usein voidaan valita vaahtoruiskutuksen ja laserhoidon väliltä, joissain tapauksissa vain toinen menetelmä sopii. Esimerkiksi laserhoitoa varten tarvitaan pitkä, suora suoni, johon kuitu voidaan uittaa. Ihon pinnalla näkyvät pienet violetit pintasuonet voidaan hoitaa ruiskutuksella. Kasvojen pintasuonia ja esimerkiksi syntymämerkkejä voisi hoitaa laserilla, mutta pintalaserin teho ei riitä säärien suonien hoitamiseen. Siksi ne ruiskutetaan.

Miten suonikohjuja voisi ehkäistä?

Vanhempia vaihtamalla, tai olematta raskaana, Schröder heittää. Kohjuja ei siis voi ehkäistä kotikonstein.

– Ennemminkin ne kannattaa hoitaa ajoissa. On tyhmää sanoa ihmiselle, että hoida ensin kaikki lapset ja sitten vasta hoidetaan suonikohjut. Sitten ne on usein tosi hankalat, isot ja vaativat hoitaa, Schröder sanoo.

Katso video: Suonikohjuista eroon laserilla?

Lue myös:


Maria Aarnio, maria.aarnio(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat