Suomi valmiudessa panttivankien vapauttamiseen

Suomi pitää edelleen voimassa suunnitelmat ja valmiuden Jolon saarella siepattuna olevien panttivankien vapauttamiseksi, kertoo ulkoministeriö tiedotteessaan tänään.

Tuomioja

Suomen, Saksan ja Ranskan ulkoministerit ovat iltapäivällä olleet yhteydessä toisiinsa panttivankitilanteen vuoksi.

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan uudeksi erityisedustajaksi Manilaan ulkoasiainneuvos Kimmo Pulkkisen tilalle matkusti illansuussa suurlähettiläs Ilari Rantakari.

Pertti Majanen, jonka toimikausi Filippiineillä työskentelevänä suurlähettiläänä on jo päättynyt, palaa kotimaahan. Hänen seuraajansa Raimo Anttola on jo Manilassa.

Tripolissa virkamatkalla ollut lähetystöneuvos Pekka Hyvönen palaa hoitamaan kriisiä Helsinkiin. Tripolissa on pysyvästi Suomen edustajana hallinnollinen ulkoasiainsihteeri Ulla-Maija Suominen.

Ulkoministeri Tuomioja sen sijaan jää huomisesta alkaen viikon sairaslomalle. Tuomioja menee nivustyrän leikkaukseen. Kesäkuussa sovittua leikkausta on siirretty jo kolme kertaa panttivankitilanteen vuoksi. Tuomioja osallistuu myös sairaslomansa aikana tilanteen käsittelyyn, jos tarve vaatii.

Neuvottelujen jatko edelleen epäselvä

Panttivankineuvottelujen kariutumisen syistä on tänään esitetty runsaasti arveluita. Philippine Star -lehden tietolähteen mukaan neuvottelut katkesivat, koska ainakin osa sisseistä vaati pääsyä mukaan Libyaan lähtevään lentokoneeseen.

Toisten arvelujen mukaan syynä oli Ranskan vaatimus ottaa myöhemmin siepatut ranskalaiset toimittajat mukaan vapautettavien ryhmään.

-Sellainen käsitys minulla on, että sissien lähtemisestä Libyaan ei ole keskusteltu. Ranskalaisten mahdollisia vaatimuksia en luonnollisesti voi kommentoida, kertoi ulkoasiainneuvos Pulkkinen Manilasta STT:lle.

Neuvottelujen mahdollisesta jatkumisesta Pulkkinen ei osannut sanoa mitään:

-Tämä päivä on ollut toipumista eilisestä järkytyksestä. Nyt pohditaan tilannetta ja mietitään, miten edetään, Pulkkinen jatkoi.

Libyan ulkoministeri Abdel Rahman Shalgam sen sijaan vakuutti tänään, että Libya yrittää edelleen saada panttivangit vapaaksi.

-Ponnistelumme tulevat jatkumaan. Tärkeintä on, että kaikki panttivangit vapautetaan eikä ketään heistä jätetä ihmiskilviksi tai neuvotteluvalteiksi, Shalgam sanoi.

Shalgamin mukaan paras ratkaisu kriisiin olisi, jos kaikki panttivangit voidaan vapauttaa vahingoittumattomina niin, ettei myöskään paikallisia asukkaita tai sissejä vahingoiteta.

Malesialaiset kotiin

Abu Sayyaf -muslimisissien jo perjantaina vapauttamat kolme malesialaista panttivankia saapuivat vihdoin tänään Malesiaan. Sissit pitivät miehiä panttivankeinaan liki neljä kuukautta. Miehiä vastassa olivat Kota Kinabalun lentokentällä sekä Malesian hallituksen edustajat että heidän perheenjäsenensä.

-Olen odottanut neljä kuukautta. Olen hyvin iloinen, että kaikki on vihdoin ohi ja mieheni on palannut takaisin, nyyhki Emily Mijoh, vapautetun panttivangin vaimo.

-Olo on mahtava. Sanat eivät riitä kuvaamaan sitä, miten hienolta nyt tuntuu, kuvaili yksi vapautetuista panttivangeista, sukellusopettaja Ken Fong. Fongin mukaan sissit kohtelivat heitä koko ajan hyvin, mutta ruuasta ja juomavedestä oli ajoittain pulaa.

Fong kertoi myös nähneensä länsimaiset panttivangit viikko sitten ja sanoi heidän kaikkien olevan hyvässä kunnossa.

Malesian varapääministeri Abdullah Ahmad Badawi kiitti puolestaan Filippiinien hallitusta ja neuvottelijoita panttivankien vapauttamisesta. Sisseillä on edelleen runsaat parikymmentä panttivankia, heidän joukossaan suomalaiset Seppo Fränti ja Risto Vahanen.
(STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat