Mainos

Suomi vaatii EU:lta korotusta 141-maataloustukeen

Suomi on esittänyt Euroopan unionille, että Etelä-Suomen kansallista maataloustukea tulisi jatkaa nykytasoa korkeampana tämän vuoden jälkeen.

Asia nousi esille, kun maatalousministeri Juha Korkeaoja (kesk.) tapasi keskiviikkona EU-komissaari Franz Fischlerin. Korkeaoja ei paljastanut, kuinka suurta korotusta Suomi edellyttää neuvotteluissa.

Tuki on tänä vuonna noin 130 miljoonaa euroa. - Luvuista on ollut keskusteluja. Esitämme tason korotusta, Korkeaoja kertoi Brysselissä.

Suomi toivoo ns. 141-tuen pitkäaikaista ja tasaista jatkumista. Kyseessä on kansallinen vakavien vaikeuksien tuki, josta sovittiin EU:n jäsenneuvotteluissa. Oikeus sen maksamiseen päättyy tänä vuonna. Tuki on suunnattu lähinnä kotieläintuotantoon ja kasvihuoneille.

Korkeaojan mukaan asia pyritään sopimaan ennen kesälomia. Ratkaisun aikataulu on kytköksissä EU:n kiisteltyyn maatalouspolitiikan laajempaan uudistamiseen.

Itävaltalainen Fischler esitti keskusteluissa täydentäviä kysymyksiä, mutta mitään täsmällisempiä lupauksia hän ei antanut. Osapuolet sopivat, että valmistelu jatkuu ja ongelmista keskustellaan virkamiesten kesken. -Mitään esittämäämme tavoitetta ei ole tyrmätty, Korkeaoja kertoi.

Korkeaoja painotti, että Etelä- ja Pohjois-Suomen tuista pyritään saamaan neuvotteluissa toimiva kokonaisuus. Korkeaojan ja Fischlerin tapaaminen oli samalla eräänlainen tutustumiskäynti.

Fischlerin toimistossa on nähty reilun vuoden aikana monta suomalaista ministeriä. Korkeaoja on jo kolmas Suomen maatalousministeri sen jälkeen, kun Kalevi Hemilä (sit.) siirtyi helmikuussa 2002 Elintarviketeollisuusliiton johtajaksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.