Suomi sai pandat 100-vuotislahjaksi – mitä jos ne palautettaisiin Kiinaan? Näin suurlähettiläs kommentoi MTV:lle

Kiinan suurlähettiläs toivoo, että Ähtärin pandat pelastettaisiin"joululahjana"Suomelle 5:09
Näin Kiinan Suomen-suurlähettiläs kommentoi pandojen tilannetta MTV Uutisille.

Kiinan Suomen-suurlähettiläältä nähtiin poikkeuksellinen ulostulo, kun hän pyysi Suomessa toimivilta kiinalaistahoilta apua Ähtärin pandojen pitämiseksi Suomessa. Eläinpuistolta uhkaavat loppua rahat pandojen ylläpitämiseksi. MTV Uutiset kävi kysymässä suurlähettiläältä, millaista apua olisi luvassa ja riittääkö se pandojen pelastamiseen.

– Olemme saaneet positiivista palautetta Suomessa toimivilta kiinalaisyrityksiltä ja yhteisöiltä mahdollisten lahjoitusten suhteen, suurlähettiläs Chen Li kertoo.

Suurlähettilään avunhuuto kajahti vasta keskiviikkona, joten hänellä ei ole vielä luvata mitään konkreettisia summia ja tahoja, jotka Pyryä ja Lumia tukisivat. Pandan ylläpitoon kuluu vuosittain 900 000 euroa, joten Ähtäri on ilmoittanut tarvitsevansa 1,8 miljoonaa vuosiksi 2022-23, jotta pandoja ei palautettaisi Kiinaan.

– Suomessa ei suoraan toimi kovinkaan monia kiinalaisyhtiöitä, mutta Suomi–Kiina-kauppayhdistyksen kautta voimme kontaktoida heitä laajemmin, suurlähettiläs Li jatkaa.

Hän korostaa, että kyseessä on avunpyyntö, eikä pakkolahjoitus. Suurlähetystö on ollut yhteydessä myös Kiinassa aktiivisesti toimiviin suomalaisyrityksiin, joita Ähtäri on itsekin lähestynyt jo suoraan tukipyynnöllä.

Juttu jatkuu linkkien jälkeen.

Lahjan palauttaminen olisi "surullinen tarina"

Suurlähettiläs haluaa vielä täsmentää, että tarkoituksena ole kerätä Suomen 12 000 ihmisen kiinalaisyhteisöltä koko 900 000 euron vuosittaista summaa, vaikka niin sanottu ”pandadiplomatia” onkin tärkeää kiinalaisille. Eurooppaan tuoduilla pandoilla Kiina on voinut pehmentää imagoaan länsimaiden keskuudessa.

Osin tämänkin takia voisi vaikuttaa isolta kolaukselta Suomen ja Kiinan suhteisiin, jos pandat päätettäisiin palauttaa Suomesta rahavaikeuksien takia Kiinaan.

– Suomi sai pandat Kiinalta arvokkaana lahjana 100-vuotisen itsenäisyyden kunniaksi. Se olisi hyvin surullinen tarina, jos pandat lähetettäisiin takaisin jo neljän vuoden jälkeen. Tätä ei ole juuri tapahtunut historiassa, en halua sen tapahtuvan Suomessakaan, suurlähettiläs toivoo.

Maineenhallintaa – talvikisoissakin nähdään luminen panda

Hän kuitenkin korostaa, että jos pandat jouduttaisiin palauttamaan, sillä ei olisi suoraa vaikutusta Suomen ja Kiinan kahdenvälisiin suhteisiin niin poliittisesti kuin yritysyhteistyömielessäkään. Mutta joskus se, miltä asiat ulospäin näyttävät, voi aiheuttaa pysyviä mainehaittoja.

– Pekingin tämän talven olympialaisten maskotti on panda lumen peitossa, vähän kuin nämä Suomen pandamme. En voi kuvitella, miltä kiinalaisista tuntuisi, jos uutinen pandojen palauttamisesta leviäisi kisojen aikana tai sitä ennen kiinalaisten tietoon. Mitä maailmalla ajateltaisiin? Se olisi hyvin surullista, Li jatkaa.

Li on selvästi ottanut panda-asian sydämelleen. Haastattelutilassa suurlähettilään asunnolla pöytiä koristavat kuvat Pyrystä ja Lumista, ja lisäksi suurlähettilään kaulaa koristaa punainen pandasolmio.

– Prosessi on käynnissä. Tavoitteena olisi saada Ähtärille ja pandoille apua joululahjaksi. Kaikenlainen apu on paikallaan, vaikka 10 euroa. Sillä saa jo pandoille bambua.

Huawei kuuli avunpyynnöstä meiltä

MTV Uutiset kysyi mahdollisesta pandojen tukemisesta myös elektroniikkayhtiö Huaweilta, joka on yksi suurimmista Suomessa toimivista kiinalaisyhtiöistä. Tieto pandojen avuntarpeesta tavoitti Huawein vasta MTV Uutisten yhteydenoton kautta.

– Huawei Suomelle ei ole esitetty siihen liittyvää pyyntöä. Huawei Suomi ottaa yrityksen yhteiskuntavastuun vakavasti ja etsimme koko ajan tapoja auttaa paikallista yhteiskuntaa niissä maissa, joissa toimimme. Suomessa seuraamme pitkän aikavälin yhteiskuntavastuustrategiaa, johon kuuluu muun muassa koulutus, kyberturva ja green tech, Niklas Mannfolk yhtiön viestinnästä kommentoi MTV Uutisille.

Lue myös:

    Uusimmat