Ähtärin pandat saaneet yli puoli miljoonaa euroa lahjoituksina – "Mehän emme luovuta tässä vaiheessa"

Ähtärin pandat ovat keränneet puoli miljoonaa euroa 5:20
Ähtärin eläintarhan toimitusjohtaja Arja Väliaho kertoo haastattelussa olevansa tyytyväinen lahjoituksiin. Myös Kiinan Suomen-suurlähettiläs Chen Li on enemmän kuin tyytyväinen lopputulokseen.

Ähtärin eläinpuiston pandakaksikon Pyryn ja Lumin tulevaisuus on puhuttanut pitkin syksyä. Korona on vienyt eläintarhasta suuren osa yleisöä ja tehnyt ison loven kassaan. Nyt tunnelin päässä on kuitenkin valoa.

Eläinpuisto on aiemmin ilmoittanut, että pahimmassa tapauksessa ilman ulkopuolista taloudellista tukea se joutuu luopumaan pandoista.

Pandojen ylläpito vaatii 900 000 euroa vuosittain. Valtio on antanut 200 000 euroa tukea, mikä on valtiotukisäännösten mukainen maksimisumma. Tämä ei kuitenkaan riitä, vaan katseet on pitänyt suunnata muualle.

Eläinpuisto kertoi tänään tiedotustilaisuudessaan, että se on saanut kiinalaisia yrityksiä mukaan tukemaan kustannuksien kattamisessa.

– Tänään on ollut hieno päivä. Voin ilokseni kertoa, että yli puoli miljoonaa on nyt saatu avustuksia, jotta Pyry ja Lumi voivat jäädä Suomeen, kertoo Ähtärin eläinpuiston toimitusjohtaja Arja Väliaho.

Pandojen kokonaiskustannus vuodessa 1,5 miljoonaa euroa

– Me pystymme kattamaan noin 600 000 euroa vuodessa lipputuloilla ja muilla tuloilla, mutta 900 000 euroa on vuodessa se, mihin tarvitsemme apua.

Miten pitkään on mieleistä vielä kamppailla talousvaikeuksissa pandojen tähden?

– Mehän emme luovuta tässä vaiheessa. Se on viimeinen juttu, jos pandat lähtevät Kiinaan. Tällä hetkellä me taistelemme ja etsimme monelta kantilta ratkaisua tähän tilanteeseen, Väliaho kuvailee.

Pelkästään koronan syyksi ei talousvaikeuksia voi laittaa, vaikka se tietysti on vaikuttanut merkittävästi kävijämääriin.

– Kyllä tämä osittain johtuu koronastakin, mutta tietysti varmaan muistakin asioista.

– Ehkä se merkittävin syy tähän (vaikeaan tilanteeseen) on, että me tarvitsisimme tuonne eläinpuistonmäelle 50 000 asiakasta lisää joka vuosi, jotta meidän taloutemme olisi tasapainossa.

Pandapennusta pelastus?

Pandojen tukalaan tilanteeseen toivotaan apua myös lisääntyvistä kävijämääristä, jos eläintarhaan saataisiin perheenlisäystä.

– Me tietysti toivomme, että kiinnostavuus nousee, kun Lumille ja Pyrylle on tulossa tämä pandapentu.

Vielä ei ole varmaa, milloin pentu kaksikolle olisi luvassa.

– Valitettavasti joudun kysymään sitä Lumilta ja Pyryltä. Riippuu aivan nyt heidän tahdostaan, miten hommat etenevät, Väliaho sanoo naurahtaen.

Kiinan Suomen suurlähettiläs on tyytyväinen lahjoitussummaan

Suurlähettiläs Chen Li ei ollut osannut odottaa summan olevan näin suuri. Kyse ei kuitenkaan ole vain rahasta.

– Kyse ei ole vain rahasummasta, vaan ihmisten asenteesta ja vaivannäöstä. Se on tärkeää.

Hän toivoo pandojen pysyvän Suomessa, mutta ei usko maiden välisten suhteiden muuttuvan siinäkään tapauksessa, että pandat jouduttaisiin palauttamaan Kiinaan.

Katso koko suurlähettilään haastattelu yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat