Suomi, Ruotsi ja Turkki tapasivat Tukholmassa Nato-jäsenyyksien ratifiointiin liittyen

Turkki lepytelty Nato-kelkassa – nyt Suomen esteenä voikin olla Ruotsi 3:25
Turkki lepytelty Nato-kelkassa – nyt Suomen esteenä voikin olla Ruotsi

Suomen, Ruotsin ja Turkin pysyvän yhteisen mekanismin kokous järjestettiin perjantaina Ruotsin pääkaupungissa Tukholmassa, kertoi Suomen ulkoministeriö tiedotteessaan.

Ulkoministeriön mukaan kokouksessa todettiin yhteistyön tiivistyneen ja Ruotsin ja Suomen edistyneen yhteisymmärrysasiakirjan toimeenpanossa. Lisäksi kokouksessa sovittiin yhteistyön jatkamisesta.

Madridin Nato-huippukokouksessa sovitun yhteisymmärrysasiakirjan pysyvän mekanismin kokouksien tavoitteena on käydä läpi niitä asioita, joissa Turkki toivoo Suomen ja Ruotsin tekevän enemmän yhteistyötä Turkin kanssa. Tapaamisten lopullisena tavoitteena on, että Turkki ratifioi Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet.

Kyseessä oli yhteisen mekanismin toinen kokous.

Ensimmäinen kokous järjestettiin Vantaalla elokuun lopulla.

–  Mekanismin kokousten välillä on tapahtunut paljon kahdenvälistä viranomaistyötä maiden välillä, kertoo Suomen delegaatiota johtanut valtiosihteeri Jukka Salovaara STT:lle puhelimitse.

Salovaaran mukaan kokouksessa pystyttiin toteamaan, että yhteistyö toimii ja se on vienyt asioita eteenpäin.

–  Toivomme, että tämä yhteistyö loisi niitä edellytyksiä, että Turkki pystyisi sitten ratifioimaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden, Salovaara sanoo.

Kokoukseen osallistui asiantuntijoita osallistujamaiden ulko-, sisä-, oikeus- ja puolustusministeriöistä, presidenttien ja pääministerien kanslioista sekä tiedustelupalveluista.

Seuraavan mekanismin kokouksen aikataulusta ei ole Salovaaran mukaan vielä päätetty.

Voiko Suomi edetä Natoon ilman Ruotsia? Näin tutkijatohtori vastaa 1:57
Voiko Suomi edetä Natoon ilman Ruotsia? Näin tutkijatohtori vastaa

Lue myös:

    Uusimmat